Miért szereti a világ Miss Marple-t? Egy úttörő női karakter nyomában

Újra műsoron hazánkban is Agatha Christie Marple sorozata, melyben a Marvel univerzum és a Trónok Harca sztárjai is feltűnnek. De mitől olyan sikeres a nyomozónő története már évtizedek óta? Íme, a válasz.

Újra képernyőn

Miss Marple a brit televíziózás egyik legismertebb brandje, aki bizonyos szempontból olyan, mint James Bond: újra meg újra másik színész bújik a bőrébe, ezzel új ízeket csempészve a régi receptbe, a lényeg azonban mindig ugyanaz marad. Miss Marple egyik legjobban sikerült interpretációja, az Agatha Christie Marple sorozata még 2004-ben indult el az Egyesült Királyság tévéképernyőin, és a nagy siker egészen hat évadig repítette. Az Epic Drama február 5-étől szombatonként és vasárnaponként 19:30-tól dupla epizódokkal kedveskedik az Agatha Christie- és krimirajongóknak, műsorra tűzve a sorozat negyedik, ötödik és hatodik évadját.

Sorozatok esetében nem mindennapos, hogy félúton lecserélnék a főszereplőt, de a sorozat alkotóinak meg kellett hozniuk ezt a döntést. Az első három évad feledhetetlen Miss Marple-je, Geraldine McEwan ugyanis váratlanul visszavonult egy balesetet követően (elesett, eltörte a csípőjét, és orvosa már nem engedte, hogy visszatérjen a megterhelő forgatásra). A BAFTA-díjas színésznő 2015-ben hunyt el. A brit médiát lázban tartotta, ki lesz az utódja, és az alkotók Julia McKenzie-t választották a szerepre – a legendás színpadi színésznőt, aki a Cranforddal már amúgy is belopta magát a tévénézők szívébe. A váltás meglepően zökkenőmentesen ment, amiben közrejátszott a színésznő alázata is a szerepet illetően: „A világon mindenki ismeri Miss Marple-t és van egy elképzelése arról, hogy milyen, szóval tisztában vagyok azzal, mekkora feladatot vettem a nyakamba. Valamint azt is újra gyakorolnom kell, hogyan kell kötni”.

Miss Marple, az örök szupersztár

Ha már fentebb említettük James Bondot, róla tudjuk, hogy a klasszikus szupermacsó tulajdonságok megtestesítése miatt vált olyannyira népszerűvé. De miért szereti a világ Miss Marple-t immár hosszú évtizedek óta? Mert megmutatta, hogy egy korábban férfiasnak tartott munkában, a nyomozásban a nők is lehetnek kiemelten tehetségesek, és azért is, mert új megvilágításba helyezte az idős generációt: rávilágított, hogy a korral együtt jár a tapasztalat is. A szépkorúak láthatták, hogy nem kell leírni magukat, várhatnak még rájuk nagy kalandok, a fiatalabbak pedig ráeszmélhettek, hogy az idősebbek is érdekesek és értékesek.

Felsorakozik a sztárgárda

Az Agatha Christie Marple sorozatában a brit színjátszás színe-java megfordul, ami sokat elárul a minőségről is. Nézzük, ki lesznek a friss évad sztárvendégei! Benedict Cumberbatch: 2021 egyik legfoglalkoztatottabb színésze, a Marvel univerzum Doctor Strange-je, az egyik legjobb Sherlock Holmes, a Kódjátszma Oscar-díjra jelölt főszereplője. Csatlakozik hozzá Brian Cox is, minden idők egyik legmorcosabb brit tálentuma, a legendás Shakespeare színész, a londoni színpadok gigasztárja, valamint az Utódlás című agyondíjazott sorozat manipulátor családfője. Végül, de nem utolsó sorban Natalie Dormer is feltűnik a történetben, A Tudorok, a Trónok harca és a Los Angeles-i rémtörténetek: Angyalok városa ragyogó csillaga.

Az új sorozat a 22 éves és alig 120cm magas Shauna Rae életét követi nyomon, akinek növekedése az agyrák egy ritka formája miatt visszamaradt kortársaihoz képest.

Leadfotó: Getty Images, Forrás: Epic Drama

Oldalak