Lifestyle

Minimum ennyi időt érdemes gyermekünkkel tölteni, hogy megalapozzuk egészséges személyiségfejlődésüket

Kutatók arra keresték a választ, hogy minimum mennyi időt szükséges kisbabánkkal töltenünk, ha garantálni szeretnénk számára az egészséges személyiségfejlődést.

Nem mindenki teheti meg a maximumot

baba mama anyuka kisgyerek időtöltés mit tegyek ha sír a baba kisbaba nem hagyja abba a sírást

Forrás: 123rf

Kutatók szerint a kisbabák biztonságérzete már akkor is megfelelően alakul, ha az édesanyjuk átlagosan minden második alkalommal nyugtatja meg őket, ha sírnak. A kutatás azok számára bírhat leginkább fontos szereppel, akik olyan szociális háttérrel rendelkeznek, hogy sokszor nem tudnak rendelkezésre állni gyermekük számára.

Susan S. Woodhouse, a pennsylvaniai Lehigh Egyetem pszichológusprofesszora 4–12 hónapos babák és az édesanyjuk kapcsolatát vizsgálta, arra keresve a választ, mi az a gondoskodási minimum, amitől egészséges mértékű kötődés alakul ki – írja cikkében a HVG.

Egészséges személyiségfejlődés

A kisbabák számára a 4-12 hónapos kor kiemelten fontos, ugyanis az ebben az életkorban tapasztaltak befolyásolják majd későbbi életüket. Ilyenkor alapozzák meg a bizalomról, érzelmi és fizikai biztonságérzetről a jövőjüket.

A kutatás során elsősorban a lap szerint a síró picik megnyugtatásának mechanizmusát vizsgálták, és úgy találták, hogy a baba biztonságérzete már akkor is megfelelően alakul, ha az anya csak átlagosan minden második alkalommal veszi fel és nyugtatja meg.

Nem mindegy, hogyan

Ami viszont ilyenkor hatalmas jelentőséggel bír, az az, hogy mindezt az anyuka hogyan teszi. Fontos, hogy ölelve nyugtassa gyermekét, illetve ne forduljon el tőle a sírás vége előtt, ne ijessze meg „tréfából” és sose szóljon rá kemény hangon.

A kutatók szerint munkájuk azok megnyugtatására szolgált, akik alacsony jövedelmük és társadalmi helyzetükből kifolyólag nem tudnak százszázalékosan jelen lenni kisbabájuk életében.

Csak a tél kezdetekor érezhetjük az árakban bekövetkező pozitív változást.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Vilmos szívében egyetlen lánya igencsak különleges helyet foglal el, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az imádni való becenév, amit a herceg adott Saroltának.
Sztárok
Brigitte Macron rendre elkápráztatja a világot stílusos szettjeivel, melyeknek hála a francia first lady simán letagadhatna akár 10 évet is a korából.
Lifestyle
Aligha akad olyan eszköz, amivel 100 százalékos biztonsággal megelőzhető egy autólopás, ugyanakkor érdemes megismerni a rablók módszereit, hogy felismerjük, ha esetleg belefutnánk egy csapdájukba....