Edd szépre magad! Marton Adri praktikái a konyhából és azon túl

A csinos gasztroműsorvezető a Fitbalance előadójaként elárulja, hogyan tehetünk a szépségünk megőrzéséért a táplálkozásunkkal, és hogyan használhatjuk kedvenc ételinket kozmetikai célokra.

FitBalance - A Magyar Sport Fesztiválja

A 2019-ben megújult Fitbalance-on a legnagyobb nevű trénerek gondoskodnak arról, hogy megmozgassák azokat, akik kilátogatnak a Magyar Sport Fesztiváljára, május 4-én a Papp László Sportarénába. A számos látványosság és szolgáltatás mellett rengeteg sportág kipróbálására nyílik lehetőségük a vendégeknek. Idén külön női, sportfashion és gasztro zónával is várják az érdeklődöket, itt a szakemberek tanácsadással segítenek a hozzájuk fordulóknak.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.fitbalance.hu oldalon tudsz!

Szépség a konyhából

Marton Adrienn a TV2 Adri's Kitchen című műsor háziasszonya, a Femcafe.hu Konyhatündér blogjának szerzője, gasztroműsorvezető valamint két gyermek büszke édesanyja. A 33 éves egykori szépségkirálynő közgazdászként végzett, de a számok bonyolult világa helyett ma már a konyha az a terep, ahol otthonosan érzi magát. A privát séfként és ételstylistként tevékenykedő gasztroguru május 4-én, szombaton a Fitbalance sztárvendégeként vezeti be az érdeklődőket abba, hogyan tarthatjuk fenn az egészéges egyensúlyt az étkezésünkben annak ellenére is, ha nem vagyunk időmilliomosok. A mindig sugárzóan szép műsorvezető mozgalmas életet él, de mindig akkurátus módon odafigyel arra, milyen alapanyagokat használ a főzéshez, és arra is nagy gondot fordít, hogy esztétikusan tálalja az ínycsiklandó fogásait. Interjúnkban az étkezés és a szépség kapcsolatáról és saját gasztropraktikáiról is kérdeztük.

Az étkezéshez való viszonyunkat otthonról hozzuk. Te milyen családban nőttél fel, milyen szerepet kapott az étel a hétköznapokban vagy éppen az ünnepek alatt?

A szüleim balettművészek, így az esztétikai megjelenés a családunk számára nagyon fontos volt az élet minden területén. Az én gyerekkoromban még nem volt annyi lehetőség arra, hogy tudatosan táplálkozhassunk, mi is finomított fehér lisztet és cukrot használtunk, amit ma már rozslisztre és eritritre cseréltünk. Az egészséges, változatos táplálkozás viszont jellemző volt ránk, sok gyümölcsöt és zöldséget kaptam a szüleimtől és a nagymamámtól is. Ez a gondolkodás egészült ki azzal, hogy átörökítették számomra a közös étkezést, mint közösség összekovácsoló erőt. Nagyon fontos volt nálunk, hogy minden nap együtt vacsorázzunk, hétvégén pedig szintén közösen fogyasztottuk el a reggelit, ebédet és a vacsorát.

Ezek szerint mindig is szerettél finomakat enni. Ennek ellenére is, van egy olyan sztereotípia, hogy a modellek folyton koplalnak, de van néhány olyan szerencsés alkatú hölgy, aki bűntetlenül ehet bármit, amit csak megkíván és nem hízik el. Te melyik tábort erősíted?

Valójában mindkettőt. Ha stresszesebb időszak van, akkor az a jellemző rám, hogy bármit eszek, nem hízok el, sőt, arra kell figyelnem, hogy mindig egyek valamit, nehogy túlságosan lefogyjak. Ha feszültebb a tempó, leterheltebb vagyok, akkor bármit megehetek, a szervezetem égeti a kalóriákat. Ellenben ha nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, akkor már rajtam is meglátszik, ha kicsit többet ettem a szükségesnél. Általában azon veszem észre, ha felszökik egy kis felesleg, hogy másképp állnak rajtam a nadrágok. Nem szoktam drasztikusan fogyókúrázni, de ha nem eszem 6 óra után vagy nem azt eszem éppen, amit megkívánok, hanem tudatosabban étkezem, akkor könnyűszerrel lejön rólam az a kis plusz.

A legtöbb édesanya nagy gondot fordít a gyerekei táplálkozására. A ti életeteket hogyan változtatta meg, hogy folyton utazó szerelmes párból családdá bővültetek?

Minden tekintetben egy teljes életmódváltás volt számunkra a gyerekek érkezése. Figyeltem a különböző étkezési trendeket, több mindent magam is kipróbáltam. Érdekeltek a paleo ételek, egy évig pedig teljesen átálltam a tej-, cukor- és gluténmentes étkezésre, de próbálkoztam nyers vegán életmóddal is. Engem mindig a kíváncsiság hajtott, hogy megtaláljam, mi a legjobb étkezés a szervezetemnek, nem akartam soha kínozni magam olyasmivel, ami nem esik jól. Eljártam szűrővizsgálatokra is időközben és egy vérvétel kapcsán kimutatták, hogy gluténérzékeny lettem. Teljesen megdöbbentem, mert előtte egy évig egyáltalán nem fogyasztottam hagyományos lisztet. Kiderült, hogy a szervezetem ellenreakcióba lendült, én nem bírtam átállni erre az étrendre. A gyerekek tekintetében pedig egyáltalán nem vagyok szigorú, azt ehetik, amit megkívánnak, a lényeg, hogy jó minőségű legyen. Hagyom őket kísérletezni és biztos vagyok abban, hogy idővel rájönnek arra, hogy számukra mi a legjobb.

Mik azok a praktikák, amiket elkövetsz annak érdekében, hogy a lehető legjobb fogásokat tehesd a család elé az asztalra? Hogyan küzdesz meg az állandó időhiánnyal?

A főzés a munkám, a hivatásom, a szerelmem. Amit sok nő teherként él meg, én abban tudok kiteljesedni. Imádok főzni és tálalni, de persze nekem sincs mindig arra időm, hogy a hétköznapokban több fogásos, fejedelmi étkeket főzzek, a bevásárlásról nem is beszélve. Ha éppen forgatunk, sokszor előfordul, hogy hazaviszem, amit főztem és ezek persze mindig olyan szépen vannak feltálalva, hogy a gyerekek és a férjem teljesen lázba jönnek tőle. Szerencsés a helyzetem. Ha konkrét praktikát kéne mondanom, amit én is megfogadok, azt mondanám, hogy nem szabad éhesen vásárolni, mert ilyenkor sokkal több dolgot megveszünk, mint amire valójában szükségünk van. Ugyanakkor, ha ez néha még is előfordul, szerintem ez sem feltétlenül baj, mert így olyan új ízek is bekerülhetnek a kosarunkba, amikkel korábban nem kísérleteztünk. Egy átlag háziasszonynak körülbelül 20 recept van a fejében, aki már rutinosabb, annak úgy 60. Érdemes minél változatosabban főzni, akkor a család is jobban értékeli azokat a fogásokat, amik az évek alatt klasszikus kedvencek lettek.

Egyre többet olvasni arról, hogy vannak olyan ételek, amelyek nemcsak a szervezetünk működésének, hanem a külsőnknek is jót tesznek, akár elfogyasztva, akár a bőrünkön alkalmazva ezeket. Neked van ilyen téren kedvenc alapanyagod, amit bevetsz a szépséged érdekében?

Szoktam ilyesmivel kísérletezni. A tojásfehérje, tejföl, kefír, valamint az uborka is olyan élelmiszerek, amik bevethetőek a szépségápolásnál, nem csak a konyhában. Mézzel keverve ezeket nagyon jó arcmaszkot készíthetünk, vagy éppen radírt, ha teszünk bele egy kis sót vagy cukrot. Kifejlesztettem magamnak néhány ilyen receptúrát, de csak alkalmanként használom őket, főleg akkor, ha marad valamilyen alapanyag, amit már az étel elkészítéséhez nem tudok felhasználni. Ha megnézzük egy-egy kozmetikum összetevőit, akkor láthatjuk, hogy a gyógynövények mellett sokszor tartalmaznak olyan alapanyagokat is, amiket akár meg is ehetnénk. Először én is furcsának találtam, hogy a kefírt, amit meginni szoktam a bőrömre tegyem, de ha jót tesz neki, akkor miért ne? Kísérleteztem már ehető sminkszerekkel is, csináltam ajakpírt és balzsamot, pirosítót, púdert természetes anyagokból. Szerintem nagyon izgalmas, hogy mennyi mindenre használhatjuk az ételeket.

Hamarosan a Fitbalance sztárvendégeként találkozhat veled a közönség. Mivel készülsz számukra?

Ez egy nagyon egészségtudatos rendezvény, ami a mozgás mellett a megfelelő táplálkozást is propagálja, éppen ezért próbáltam ennek megfelelően készülni az alkalomra. Az egészséges táplálkozásra sokan még mindig úgy tekintenek, hogy valami exrtém, élvezetmentes kényszer, így arra gondoltam, hogy megmutatom, hogy a tipikus gyors ételeket, mint amilyen a hamburger vagy a pizza, el lehet készíteni egészséges verzióban is. Ezek alapvetően tiltólistás ételek, ha valaki tudatosan akar táplálkozni, de ha lecseréljük az alapanyagokat, akkor bátran fogyaszthatjuk ezeket is. Biztatok mindenkit, hogy jöjjön el és lesse el a recepteket. Előljáróban annyit elárulok, hogy egy túró és zabkorpa alapú pizzát fogok készíteni, amit sós és édes verzióban fogok tálalni, sonka, sajt és rukkola valamint füge, dió és méz felhasználásával. Remélem, hogy meglepem vele a közönséget, mert szerintem épp olyan finom, mintha a klasszikus gyorséttermi verziót ennénk.

Aki azt gondolná, hogy a gyönyörű exmodellnek sosem volt problémája a súlyával, az nagyon téved. A 2019-es, megújult Fitbalance egyik előadójaként saját tapasztalatairól kérdeztük.

Leadfotó: facebook.com/martonadriennofficial

Oldalak

Szólj hozzá Te is!