Végre bedarálják az 5 és 10 forintosokat itthon? Most pontot tettek a kérdés végére

A többség Magyarországon az 5 forintos érmét tartja a leghaszontalanabbnak.

Ez a Magyar Nemzeti Bank álláspontja

Rengetegen már a kártyás fizetést részesítik előnyben Magyarországon, de a statisztikák azt mutatják, hogy a készpénzfelhasználás is jelentős.

Sokan emlékezhetnek, hogy 2008. február 29-én végre bevonták az 1 és 2 forintos érméket hazánkban, amiknek valóban semmi értelmük nem volt már. Sok háztartásban azonban az 5, vagy éppen a 10 forintosokat is csak gyűjtögetik, pakolgatják.

A többség előbbit tartja a leghaszontalanabbnak, mivel alaposan csökkent a fizetési értéke. A boltosokban csak attól felmenne a pumpa, ha csupán 5 forintosokkal akarnánk fizetni egy rágóért. Így jogos a kérdés, hogy mégis mi értelme? Mikor tűnhet el végre az 5 forintos Magyarországon?

A galériánkból kiderül, hogyan viszonyul most a kérdéshez a Magyar Nemzeti Bank!

Ahogyan a Pénzcentrum megemlíti, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) anno egyszerű gazdaságossági szempontok indokolta az 1 és 2 forintosok bedarálását. A 2000-es évek második felére egyszerűen már nem érte meg legyártani ezeket az érméket, hiszen míg a névértékük értelemszerűen csak 1, illetve 2 forint volt, addig az előállításuk már 2-6 forintba került.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Flickr – Illusztráció

Oldalak

Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.