Lifestyle

Kiderült, miért veszíthette el a hallását Beethoven - az egész világot megrendítette az igazság

A bécsi klasszika kiemelkedő alakja a húszas éveitől fogva folyamatosan hallásproblémákkal küzdött, negyvenes évei alkonyára pedig teljesen megsüketült. A szakértők most a néhai géniusz hajfürtjeit elemezték, hogy végre ráleljenek a siketség valódi okára.

Ifjúkorában kezdte elveszíteni a hallását

Ludwig van Beethoven minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjeként él a köztudatban: Joseph Hayd és Wolfgang Amadeus Mozart mellett a bécsi klasszika harmadik gigászának tartják (jóllehet művészete a romantika jegyeit is magán viseli). Beethoven korszakos jelentőségének remek mércéje az is, hogy művészete későbbi zenetörténet számos fontos alakjának pályáját meghatározta. Tudvalevő, hogy a zseniális komponista húszas éveitől kezdve hallásproblémákkal küzdött, negyvenes évei alkonyára pedig teljesen megsüketült. Annak érdekében, hogy megértsék, miért veszítette el a hallását Beethoven - és a zeneszerző egyéb betegségének okait is feltárják -, a kutatók nemrég DNS-elemzést végeztek a géniusz két hitelesített hajfürtjén - írja a Live Science. Az eredmény még a tudósokat is alaposan megrendítette.

A szakemberek tanulmányukban arról számoltak be, hogy Beethoven hajfürtjei nagy magas koncentrációban tartalmaztak ólmot, valamint nagy mennyiségben arzént és higanyt. A tincsek egyikében grammonként 380, a másikban 258 mikrogramm ólmot találtak. Az elfogadott mennyiség napjainkban 4 mikrogramm.
Kattints a további képekért!

A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A 2007-ben elhunyt magyar színészkiválóság, Szakácsi Sándor nemzedéke egyik legfényesebben ragyogó csillaga volt. Merengő, önmarcangoló alkatnak tartották, akivel sokszor nehéz volt szót érteni,...
Sztárok
Azahriah, azaz Baukó Attila jelenlegi szerelme, Luna Joanna rendesen felkavarta maga körül az állóvizet a 22 esztendős sztár történelmi jelentőségűként beharangozott koncertjei előtt.
Lifestyle
Nehéz hét elé néz az, aki az alábbi három csillagjegy alatt született.