Gondoltad volna? Ez a leggyakoribb hiba, ami miatt sikertelenek vagyunk karrierünkben

Mások rossz döntéseit könnyebb felismerni, mint a saját tévedéseinket. Gyakran ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra. A jó hír, hogy a tévedéseink nem véletlenszerűek és az okos vezető megtanulhatja elkerülni ezeket. Jöjjenek Bruck Gábor vezetői tanácsadó gondolatai!

Az egyik gyakori hiba a túlzott magabiztosság

A pénzügyi-, a befektetési tanácsadók rámutatnak, hogy melyek lesznek a következő évtized sikeres cégei, aztán valahogy mindig másként alakul. Mulatságos az a mód, ahogy szakértők beszélnek, oktatnak, javasolnak, előírnak, miközben a jövőt nem szokták lényegesen pontosabban megjósolni, mint a laikusok. Érdemes elemzi a szakértők önhittségét, azt a különös, és bizarr helyzetet, amikor teljes bizonyossággal állítanak valamit, pedig már sokszor megtapasztalták, hogy tévednek. A klinikai orvos is teljesen biztos a diagnózisban, a betegnek ez és ez a baja, állítja. Aztán a beteg meghal, felboncolják és kiderül, hogy a diagnózis rossz volt. Hasonló a helyzet az építőiparban is. Alig van olyan beruházás, amely időre készülne el. És persze ritka az is, hogy a beruházás végül annyiba kerül, mint ahogy tervezték. A határidő- és a költségtúllépés általános jelenség és itt is fontos szerepet játszik a túlzott magabiztosság.

  • Az férfi sofőrök 90 százaléka, azt hiszi, hogy az átlagnál jobban vezet.
  • Az egyetemi professzorok 94 százalékuk gondolja, hogy az átlagnál jobb tanár.
  • A vállalkozók, akik a saját, vagy a család pénzét kockáztatják, szintén rosszul ítélnek. Döntő többségük, 90 százalékuk rendületlenül hiszi, hogy új vállalkozása sikeres lesz. Pedig a statisztikák azt mondják, hogy az újonnan alapult cégek 40 százaléka elbukik az első évben, és a 80 százalékuk nem éli túl az első öt évet. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2