Lifestyle

Tudtad? Ebben a különleges helyzetben a kutyák is képesek sírni

Egy japán egyetem tudósai nemrégiben a négylábú házi kedvencek érzelmeit vizsgálták, és meglepő eredményre jutottak.

Pozitív érzelmek szabadulnak fel bennük

Egy új tanulmány alapján a kutyák hozzánk hasonlóan képesek örömkönnyeket hullatni – írja az MTI. A könnyeket akkor figyelték meg, amikor az állatok hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal.

A japán Azabui Egyetem kutatói a kutyák érzelmeit vizsgálták. Kikuszui Takefumi, a vizsgálat vezetője szerint kapcsolat áll fenn az ebek könnyezése és a bennük feltörő, pozitív érzelmek között.

A szakértő hozzátette, az érzelmi reakciót az oxitocin hormon magyarázza.

A szeretethormonként is emlegetett oxitocin az agyban termelődik, és az anya és gyermek közti szoros kapcsolat, valamint a szülés beindítása és a tejtermelődés fokozása révén fontos szerepe van a szülésben. Ezek mellett ez a hormon felelős az embertársaink felé irányuló bizalomért, megértésért és együttérzésért is.

Csak olyan emberek láttán sírnak, akiket ismernek

Kikuszui azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik pudlija világra hozott egy alomnyi kiskutyát: miközben az újszülött kutyákat ápolta, észrevette, hogy anyjuk könnyezik. A kutatóban ekkor merült föl, hogy az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében.

A kutatók korábbi eredmények alapján megállapították, hogy mind a kutyákban, mind gazdájukban oxitocin szabadul fel a kettejük közti interakció során. Az új vizsgálatból kiderült az is, hogy az állatok nem sírnak olyan emberek láttán, akiket nem ismernek, azonban a hozzáadott oxitocin hormon hatására gyarapodtak könnyeik.

A szakértők szerint a kutyák könnytermelődése fokozódik az emberek által örömtelinek, boldognak megélt helyzetekben. Arra ugyanakkor továbbra sincs válasz, hogy a negatív érzelmekre is ugyanígy reagálnak-e.

Fotó: 123rf

1663-ban, a németországi Quedlinburg szomszédságában különös állatcsontokra bukkantak. A városi legenda szerint egy korabeli tudósnak szinte rögeszméjévé vált a gondolat, hogy a maradványok egy unikornistól származnak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Gondoltad volna, hogy a tésztafőzés folyamatát simán felgyorsíthatod, és ehhez csupán egy apróságon kell változtatnod a bevett rutinodban? Nos, cikkünkben most elárulhatod, mi a szupergyors...
Fashion&Beauty
Lara Flynn Boyle fontos szerepet játszott a nyolcvanas évek kultsorozatában, a legendás Twin Peaksben, és a Men in Blackben is feltűnt, később azonban már inkább hátborzongató fizikai átalakulása, és...
Utazás
A korábban Amazon néven ismert hajó már első útján balszerencsésnek bizonyult, hiszen életét vesztette a kapitány. 1867-ben zátonyra futott, de új tulajdonosai megjavíttatták, és Mary Celeste néven...