Lifestyle

Kiderült, mi okozza az egyik legdurvább elmezavart, a skizofréniát: Hihetetlen, mi áll a hátterében

A Semmelweis Egyetem kutatóinak munkája járulhat hozzá az áttöréshez az elmezavar hátterének feltárásában.

2017 óta vizsgálják

A skizofrénia, szkizofrénia vagy hasadásos elmezavar olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek. A skizofrénia úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás. Ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is.

A SOTE Anatómiai Intézetének kutatócsoportja a harvardi, a koppenhágai és a zágrábi egyetemekkel együttműködve 2017 óta vizsgálják a skizofréniát, annak idegsejtszintű hátterét. A betegséget ugyan már több mint 100 éve leírták, és számos tanulmány született róla, a neuropatológiai háttér még kérdéses volt, mostanáig.
Kattints a további képekért!

Forrás: Wikipédia/Házi Patika Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.