Lifestyle

Visszaadják a hitünket az emberiségben: 10 önzetlen magyar kezdeményezés a koronavírus kapcsán

Bár vannak, akiken eluralkodott a pánik, a világjárvány szerencsére nem mindenkiből a legrosszabbat hozza ki. Rengetegen indítottak segítő mozgalmat vagy saját vállalatuk erejével kezdtek önkéntes projektbe, adományozásba azért, hogy könnyítsenek azokon, akiket a leginkább negatívan érint a kialakult helyzet. Összeszedtünk néhány nemes, magyar kezdeményezést.

Összefog Magyarország

A koronavírus terjedése sajnos – ahogy arra számítani is lehetett – elérte Magyarországot is. Hétfőtől, aki tud, otthonról dolgozik és igyekszik elkerülni a tömeget, boltokat, plázákat. Jelenleg a hivatalos adatok szerint 85 beazonosított koronavírus-fertőzött van hazánkban, ám sajnos várhatóan ez a szám nem áll meg itt.

Azon kívül, hogy a legtöbbet azzal tehetünk a vírus ellen, hogy gyakran kezet mosunk, fertőtlenítünk, gátat szabhat a járvány terjedésének, hogy otthon maradunk és csak a legszükségesebb esetben mozdulunk ki a négy fal közül. Ez persze óhatatlanul is rengeteg ágazatot érintett súlyosan már most: a vendéglátóhelyek jó része önként bezárt, a turizmus gyakorlatilag lenullázódott, de sok más vállalatnál is kénytelenek voltak megszorító intézkedéseket alkalmazni, aminek folytán rengetegen elveszették a munkájukat. Sokan viszont az aktuális szituáció ellenére is kénytelenek bejárni dolgozni, hiszen egy ország számít most a munkájukra. Az orvosok, ápolók például magukat nem kímélve, hosszú, fárasztó túlórákat vállalva állnak helyt a frontvonalban azért, hogy sikerüljön megfékezni a világjárványt vagy minél jobb ellátást nyújtani annak, akinek szüksége van rá.

Összeszedtünk néhány nagyon szimpatikus kezdeményezést, jótékonysági akciót, hogy ezekben a nehéz időkben is motiváljuk egymást arra: segíteni jó és fontos feladat!

#ETESDADOKIT

„A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozóknak segítsünk, akik most fokozott veszélynek és terhelésnek vannak kitéve – orvosoknak, ápolóknak, idősek gondozóinak stb. Pár hét múlva többezer beteget ápolni megterhelő lesz, az EÜ-ben dolgozóknak vitaminokban gazdag étrendre lesz szükségük” – írják a Facebook-csoportjukban. A Keve Márton chef (a világ legjobb éttermeiben dolgozott az elmúlt 15 évben és nemrég költözött haza) és Jókuti András (a Világevő gasztrobloggere) által indított kezdeményezés célja, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz juttassák a frontvonalban küzdőket. Nemcsak ételfelajánlásokat várnak, hanem akár munkaerőt is: szakácsok, konyhai dolgozók is jelentkezhetnek – megfelelő papírokkal -, akik részt tudnak venni a főzésben.

A csoporthoz itt lehet csatlakozni:

#Bterv

Ha te is elvesztetted a munkád a koronavírus miatt vagy éppen olyan munkáltató vagy, akinek extra munkaerőre lenne szüksége, mindenképpen keresd fel a Bterv kezdeményezés oldalát. A mozgalmat, lelkes, felelősségteljes civilek hozták létre, méghozzá száz százalékban non-profit alapon. Küldetésük, hogy az aránytalanul nagy munkaerőhiány és -túlkínálat okozta aszimmetriát orvosolják. "A fő cél, hogy a munka nélkül maradt kollégák a lehető leghamarabb munkát találjanak, amivel folytonosan biztosítani tudják a megélhetésüket. Felkutatjuk azokat a szektorokat, ahol azonnali munkaerőre van szükség. A munkaerő túlkínálatot elvezetjük oda, ahol éppen nagy szükség van a munkaerőre!" – olvasható az oldalukon.

A kezdeményezésről itt olvashatsz bővebben:

Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért

Mint a Facebook-csoport leírásában olvasható, a kezdeményezés célja, hogy a világjárvány miatt kialakult helyzetben segítsék a kórházi dolgozók életét azzal, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.

Ehhez a budapesti airbnb közösség tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosítanának lakást addig, amíg a helyzet tart.

A csoportba itt lehet csatlakozni:

Autómegosztó az idősekért

A koronavírus okozta helyzetben a GreenGo autómegosztó elektromos autóflottájának egy részét felajánlotta a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság részére, hogy segítse a munkájukat az idősek ellátásának megszervezésében. „A rendkívüli helyzetben az e-carsharing szolgáltató is segíteni szeretne, így az elektromos autóból álló flottája egy részét az időseket segítő Fővárosi Rendészeti Igazgatóságnak ajánlották fel. Az átadás a már megtörtént, az autókat kizárólagos használatra kapja meg a szervezet” – írják közleményükben. Emellett bárki, aki a rendkívüli helyzetben közlekedni szeretne Budapesten, ingyenesen regisztrálhat a GreenGonál, illetve mindenki 30%-os menetdíjkedvezményben részesül.

#Neváltsvisszajegyet

Kicsit több, mint egy hete jelentette be a kormány, hogy betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ez súlyosan érintette a mozikat, színházakat is, amelyeknek múlt szerda éjféltől be kellett zárniuk, de rengeteg koncert szintén elmarad. Ezen intézmények és az előadóművészek felkarolására indult el a #Neváltsvisszajegyet kezdeményezés, melynek lényege, hogy a törölt programokra megvásárolt jegyeinkért ne kérjük vissza az összeget, ezzel hozzájárulva a szektorban dolgozók megsegítéséhez.

Taxisok a védekezésért

Az egészségügyi dolgozók segítésére hozták létre a Taxisok a védekezésért Facebook-csoportot. A taxis társadalom összefogásának lényege, hogy egy-egy fuvarral segítsenek azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik számára nem megoldott a kórházba bejutás vagy egy kemény, hosszúra nyúlt műszak után a hazajutás. A fuvarozók ezt saját zsebből, önkéntes alapon állják, így teljesen jogosan felhívják a figyelmet arra is, hogy csak az éljen a lehetőséggel, akinek valóban szüksége van rá: "intenzíven, onkológián, radiológián, sebészeten, szülészeten, beteg, idős emberek mellett dolgozó orvosok, ápolók, a vírus elleni védekezésben közvetlenül részt vevők, idős korú, de aktív dolgozók, stb." – írják, mivel sajnos már két esetben is történt visszaélés.

A kezdeményezéshez taxisként itt tudsz csatlakozni:

Pszichológiai segítségnyújtás

Mindenkit máshogy visel meg a kialakult helyzet. Akad, aki egyszerűen elfogadja és igyekszik alkalmazkodni, de sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten rosszul viselik a koronavírus-járvány okozta stresszt és az esetleges bezártságot. Nekik – de tulajdonképpen bárkinek -, nyújt segítséget a Pszi.hu Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus COVID-19 járvány kapcsán kezdeményezése. „Segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírus krízise kapcsán segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül. Ezt önként és ingyenesen teszik. Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor az alábbi elérhetőségeken vegye fel egy segítővel a kapcsolatot” – írják a weboldalukon és arra is adnak pár példát, mikor érdemes hozzájuk fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a kezdeményezésről:

A virágpiac felajánlása

Sajnos a válság a virágpiacon is éreztette hatását: teljesen eltűntek a vásárlók, a szebbnél szebb növények pedig a standokon maradtak. Hogy ne vesszen kárba a megtermelt áru, nem tétlenkedtek és felajánlották jótékonysági célból. „A holnapi nap folyamán a Flóra Hungária képviseletében Tóth Zsazsa vezetésével: a magyar kertészek felajánlották a megtermelt virágjaikat a kórházban, hivatalokban, és krízis helyzetben dolgozóknak. Megköszönve az értünk tett munkájukat!!!!!!!!! Nehéz helyzetbe kerültünk, reméljük sikerül munkánk gyümölcsével örömet szerezni nekik” – írták egy csütörtöki posztban, amely teljes terjedelmében alább olvasható:

Online tanítják az orvosok, ápolók gyerekeit

A miniszterelnök március 13-i késő este jelentette be, hogy 16-ától bezárnak az iskolák. Ettől persze a tanítás még nem áll le, a nebulók oktatása a digitális térben zajlik. Persze a szülőknek gondot okoz, hogy amíg otthonról dolgoznak – amennyiben megtehetik -, a gyerekeket rávegyék a tanulásra. Különösen nehéz helyzetben vannak az egészségügyi dolgozók, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak és tanuljanak a csemetéikkel. A KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását: néhány óra alatt több mint 100 önkéntes egyetemista jelentkezett, akik a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartanak. A program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatására. Másrészt az önkéntes egyetemisták megtapasztalhatják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat.

A programba egészésügyi dolgozóknak itt lehet jelentkezni, a kezdeményezésről bővebben pedig a Facebook-oldalon olvashatsz:

#OTTHONOLVASOK

Magyarországon egyelőre nincs kötelezően, mindenkire érvényes kijárási tilalom, azonban már mind tudjuk, azzal is sokat tehetünk, ha önkéntes alapon a négy fal között maradunk. Persze ezt nem olyan könnyű betartani, különösen, hogy végre beköszöntött az igazán kellemes, tavaszi idő. Sokan, sokféleképpen kampányolnak azért, hogy rábírják az embereket az otthon maradásra. Szabados Ági, riporter, az RTL klub híradójának műsorvezetője, a Nincs időm olvasni kihívás megálmodója és a Lapozz a 99-re! podcast háziasszonya egy igazán inspiráló kezdeményezést hozott létre. „Rendkívüli kihívást hirdetek! Rettenetesen nehéz helyzetben vagyunk, színházi előadások, koncertek tucatjai maradnak el, az egyetemek bezárnak... Most azzal tehetünk a legtöbbet, ha a kötelező munkánkon kívül, amikor csak tehetjük otthon maradunk, és vigyázunk magunkra, egymásra! Ha pedig több időt töltünk otthon, akkor miért ne olvashatnánk ebben az időszakban?
Csatlakozzatok minél többen és osszátok meg barátaitokkal, ismerőseitekkel is, hogy #otthonolvasok és persze azt is, hogy mit olvastok!”
– írja oldalán Ági.

A kezdeményezésről még több infót ebben a posztban találsz:

Az illetékesek megjósolták, körülbelül mikor lélegezhetünk fel komolyabban.

Fotók: Facebook, 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Nincs esküvő gyönyörű ruha nélkül, ezt rengeteg film és sorozat is bebizonyította már, melyekben a menyasszony a valaha látott leggyönyörűbb ruhát viselte.
Home&Design
Ha van akár egyetlen üres felületed a lakásban, amit szívesen feldobnál, de nincs ötleted a designra, akkor jó helyre kattintottál. Adunk néhány tippet, hogyan varázsolhatsz egyedi, harmonikus...
Fashion&Beauty
Georgina szettjét első ránézésre kicsit nehéz értelmezni, de ha jobban megvizsgáljuk, szép lassan összeáll a kép.