„Nyolc napos korukban ölelhettem át először a kislányaimat.” - A vlogger anyuka koraszülött ikerlányairól mesélt

Csíkos Juca vlogger lányaival világszerte több, mint százötvenezer embert ösztönöz gyermekeik játékosan sportos nevelésére és az otthoni testmozgásra. A videókat elnézve eszébe sem jutna senkinek, hogy az ikrek valaha is fejletlenebbek lettek volna időben született társaiknál. (x)

"Mennyi az ideális idő?"

„Szerinted mennyi az ideális idő két gyerek születése között?” – kérdezte férjét Juca, amikor először üldögéltek együtt a nőgyógyásznál. „5 perc?” – kérdezett vissza a férje viccesen. Mintha előre tudta volna, hogy nem is egy, hanem egyszerre két gyermeket várnak. „A várandósság nehezen indult, tele reggeli, majd egésznapos rosszullétekkel, ami vészes hányásig fajult, kórházi ápolással, valamint rengeteg aggodalommal egészen a szülés pillanatáig. Összességében mégis imádtam ezt az időszakot, bár a 24. héttől már jórészt feküdnöm kellett, hogy a kinyílt méhszájat tehermentesítsük. A sok pihenés közben azért össze is házasodtunk, de a lakodalom után az orvosok azt mondták, hogy nem gondolták volna, hogy a 30. héten túl is kihúzom a szülést. Az ikrek végül a 34. héten születtek meg, könnyen, természetes úton, tényleg pontosan 5 perc különbséggel” – emlékszik vissza meghatottan Juca.

Amikor a kislányok együtt tornáznak Jucával, gyakran ők maguk helyettesítik a súlyzókat vagy a tornaszereket a szívet melengető gyakorlatok során. A koraszülöttek fejlődését segíti a sok mozgás, a különböző egyensúlyozó gyakorlatok – talán ennek is köszönhető, hogy a lányokból csak úgy sugárzik a vidám kiegyensúlyozottság. „Elsőszülött kisbabánkat oxigénhiányos állapotban, kis súlya végett egyből a koraszülött intenzív osztályra vitték. Még csak az arcát sem láthattam. A szívem a mai napig összeomlik, ha csak vissza kell emlékeznem. Alízt egy pillanatra odatartották, hogy láthassam és már vitték is Janka mellé.”

Mindent megtesznek, de nem mindig van eszköz

Bár a koraszülött osztályokon mindent megtesznek azért, hogy a szülők minél többet lehessenek együtt kisbabáikkal, ehhez nem minden kórházban adottak a megfelelő feltételek. A koraszülött ellátáshoz speciális műszerek és ápolási eszközök szükségesek, amelyeknek csak egy részét képesek a kórházak állami forrásokból beszerezni, a hiányzó eszközökhöz alapítványi forrásokból és adományokból próbálnak hozzájutni. „Szerencsére a mi gyermekeinknek a pár órás oxigénpótláson túl nem volt szüksége semmilyen speciális ellátásra, az osztályon azonban csak nyolc napos korukban tudtuk először a karunkba venni őket. A nővérek kevesen, a koraszülöttek pedig sokan voltak, így arra, hogy a pelenkázást vagy a fürdetést megmutassák, már nem is jutott idő. Meg sem tudom mondani, hány alkalommal láttunk térdre ereszkedő szülőket a kiságy mellett sírni, akik abban bíztak, hogy csak egy rossz álom, amit át kell élniük. Sok megtört édesanyát láttam, volt köztük olyan, akinek hónapok óta küzdött a 900 grammos babája azért, hogy fejlődni tudjon. Igazából nemcsak a babáknak, hanem a szülőknek is szükségük lenne a nővérek és az orvosok támogatására” – meséli Juca saját tapasztalatait.

A koraszülöttek ellátását segítő speciális ápolási eszközök nemcsak a babák gyógyulását, hanem az orvosok, nővérek munkáját is nagyban megkönnyítik. A Procter&Gamble márkája, a Pampers Magyarország ingyen biztosítja a legtöbb magyarországi kórház koraszülött intenzív osztálya számára a speciális, 800 grammnál is kisebb súllyal született kisbabák számára kifejlesztett pelenkákat. A koraszülött kisbabákra még a legkisebb méretű normál pelenkák is hatalmasak. A tenyérnyi koraszülött pelenkák segítik a gyors pelenkacserét, a babák zavartalan pihenését, a vizsgálatok elvégzését és a műszerek könnyebb felhelyezését.

Most te is segíthetsz!

November 13-ig a Rossmann drogériákban vásárolt bármilyen Pampers termék után a Pampers Magyarország egy speciálisan a koraszülöttek igényeire kifejlesztett Pampers Preemies Protection pelenkát adományoz a koraszülött ellátást nyújtó magyarországi kórházaknak.

Lead fotó, fotók: 123rf.com, Pampers, Csíkos Juca

Oldalak

Szólj hozzá Te is!