Sokkoló eredmény: ennyi ember haláláért felelős a klímaváltozás világszerte

Egy új kutatás eredményei alapján a hőséghez köthető halálozások több mint harmadáért a globális felmelegedés következtében bekövetkező klímaváltozás tehető felelőssé.

Gyilkos hőség

A hőséggel összefüggő halálesetek több mint egyharmada a világ számos részén az ember által előidézett klímaváltozással járó extra felmelegedésnek tudható be – derül ki egy új kutatásból, ami erőteljes fellépést sürget az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában, a közegészség védelme érdekében.

A Nature Climate Change nevű szaklapban publikált tanulmányban 70 kutató vett részt, akik számos nagyszabású epidemiológiai és klímaváltozáshoz köthető projekt adatait használták fel, összesen 43 országból – írja a New York Times. Ebből pedig az derült ki, hogy a hőséghez köthető halálozások száma a meleg évszakokban átlagosan 37 százalékkal nőtt meg az utóbbi időben a klímaváltozás hatására, de van ahol ez akár a 76 százalékot is eléri.

Bolygónk hőmérséklete már így is egy Celsius-fokkal melegebb, mint az iparosodás előtti időkben, és további felmelegedést jósolnak, amely katasztrofális eredményekkel is járhat, ha az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid és a metán globális kibocsátását nem sikerül kordában tartanunk.

Ez az első ennyire nagyszabású vizsgálat, ami igyekszik globálisan tekinteni a problémára: több száz helyszínen, több évtizeden keresztül vizsgálták a problémát, így a következtetések is átfogóbbak lehettek. Korábban is végeztek már hasonló kutatásokat, de általában csak egyes városokra való tekintettel.

Számos vizsgált helyen azt állapították meg a tudósok, hogy az éghajlatváltozáshoz köthető halálozások száma évente több tucat és több száz között van, a világ egyes részein pedig az összes halálozás 5 százalékát tette ki. Az összes kontinensen felfedezhető a klímaváltozás hatása a mortalitásra, a helyek közötti különbségek többek között az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az építészet, a városi népsűrűség és az életmód különbségeiben keresendők. Ez alapján tisztán elválaszthatók gazdag és szegény régiók.

Megállapították, hogy Észak-Amerika és Kelet-Ázsia területén kisebb az éghajlattal összefüggő halálozások hányada, egyes közép- és dél-amerikai nemzetek viszont több mint 70 százalékos arányban tapasztalták a felmelegedés hatásait. Az arányszám azonban nem teljesen pontos, hiszen nem mindenhonnan sikerült adatot gyűjteniük, többek között Afrika és Dél-Ázsia egyes területeiről sem. Ráadásul pont a legszegényebb és az éghajlatváltozásra leginkább fogékony területekről hiányoznak az egészségügyi adatok, ahol a népesség legnagyobb mértékű növekedése várható a jövőben.

Ezek az eredmények csak tovább erősítik azt, amit a kutatók évek óta mondogatnak, mégpedig, hogy a klímaváltozás nem az eljövendő generációk problémája, hanem már most is jelen van és nagy hatással van a mindennapjainkra és az egészségünkre. A helyzet ráadásul egyre rosszabb lesz, ezért kiemelten fontos, hogy mihamarabb cselekedjünk. Lényegében minden hővel összefüggő haláleset megelőzhető, csak helyes döntéseket kell meghoznunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Sokan nem tudják, de ez volt a Szovjetunió legnagyobb nukleáris balesete valójában.

Fotó és leadfotó: 123rf.com​​​​​​

Oldalak