Lifestyle

Babafürdetési tanácsok újdonsült szülőknek

A kis csöppség érkezése hatalmas öröm, azonban a kezdő szülők némelyike túlzottan stresszes lehet, ha az új feladatok elvégzéséről van szó. Ide tartozik az esti fürdetés kérdése is, ami egy külön kis rituálé, de nem kell izgulni amiatt, hogy rosszul csinálod majd.

A kisbaba fürdetése egyáltalán nem nagy ördöngösség, ha odafigyelsz arra, hogy minden kéznél legyen. A kellékeket pedig már a várandósság ideje alatt is egyszerűen megrendelheted a Baby Lion webáruház Fürdetés kategóriájából.

Mi kell a fürdetéshez?

Ha szétnézel az oldalon, látni fogod, milyen nagy ebben a baba-mama webáruházban kínálat. A fürdetéshez szükséges eszközök között mindent megtalálsz, ami kellhet, némelyik darabból nem árt többet is beszerezni.

Nézzük, hogy mi az, ami mindenképp kell majd a tisztálkodáshoz:

  • fürdőkád
  • kifogó, törölköző
  • textilpelus
  • fürdetőkesztyű vagy fürdetőszivacs
  • vízhőmérő

Egyesek választanak a kádhoz állványt is, illetve babatartó betétet bele. Ezek nagyon praktikus kiegészítők, így érdemes megfontolni a beszerezésüket. Az állványos kádat bárhol fel tudod állítani, és nem kell hajolgatni a fürdetés során.

Ha pedig babatartót is rendelsz, akkor azt a pici akár több hónapon át is tudja majd használni.

A megfelelő környezet kialakítása

Már a fürdetés előtt ellenőrizd le, hogy minden rendben van-e: megvan-e a kellő fok a szobában, nincs-e nagy eltérés a fürdőszoba és az alvásra szánt helyiség hőmérséklete között? Nézd meg azt is, hogy mindent odakészítettél-e a pelenkázóra, ami kell majd a fürdés utáni öltöztetéshez!

Legyen kéznél a popsikrém, a pelus, amit majd ráadsz a gyerkőcre és a pizsama. Ha már nagyobb a baba, akkor érdemes valamilyen érdekesebb játékot, csörgőt is odakészíteni, hogy lefoglald, amíg tisztába teszed, öltözteted.

Az ideális szobahőmérséklet kisbabák esetében a 24-26°C, a víz pedig körülbelül 36-37 fokos legyen. Hogy ez utóbbit ellenőrizni tudd, vásárolhatsz egy vízhőmérőt is. Eleinte ezzel a csecsemő nem fog tudni játszani, később viszont fontos lehet, hogy milyen annak a színe, formája.

Még néhány praktikus tanács

A kisbabák esetében nem érheti víz a köldökcsonkot, amíg az le nem esik, ezért tényleg csak egy 5-10 cm-nyi vizet elég engedni. Gyors, határozott mozdulatokkal töröld át a hajlatokat, a nemi szervet, a popsit, a kezeket és az arcot. Az egyik karodban tartsd a bébit, ha nincs babatartó, a másikkal tudsz dolgozni. Puha rongyot érdemes használni a tisztításhoz. Csak antiallergén, illatmentes, természetes összetevőkből álló fürdetőszert használj!

Nem is feltétlenül fontos minden nap fürdetni eleinte, hiszen a kicsik nem kenik össze magukat semmivel. Olykor az is elég, ha altatás előtt áttörlöd a problémásabb területeket. Később azonban az esti rituálé fontos részévé válik a fürdetés, amelyet a pici is bizonyára élvezni fog.

Hajmosással kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy ezt sem kell túlzásba vinni, hiszen az száríthatja a pici fejbőrét.

Lead fotó: Pexels /RDNE Stock project/

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...