Lifestyle

8 gyakori állásinterjú kérdés, amire nem kötelező válaszolnod: Ezekről érdeklődnek jogtalanul leendő munkáltatóink

Mindannyian vettünk már rész állásinterjún, melyek közt voltak sikeres és kevésbé sikeres alkalmak. Mind ismerjük a rutint: a potenciális munkáltató behív minket, és kérdéseket tesz fel, hogy minél többet megtudjon a képességeinkről, hogy el tudja dönteni, alkalmasak vagyunk-e a pozícióra. Ez elég egyszerűnek tűnik. De mi történik akkor, ha az interjúztató nem megengedett kérdést tesz fel? Márpedig ez meglepően gyakran előfordul, sőt, néhány ilyen kérdés annyira gyakori, és annyira természetesen hangozhat el a szokásos beszélgetések során, hogy talán nem is tudod, hogy nem kérdezhetnének tőled ilyet.

Hány éves vagy?

Ez így van. Egy ártatlannak tűnő kérdést valójában tilos feltenni. Megkérdezhetik, betöltötted-e a munka elvégzéséhez szükséges alsó korhatárt, de minden más kérdés már túl sok. Vigyázz az olyan alternatív kérdésekkel is, melyek megpróbálnak kitérni az életkorodra, például, hogy melyik évben érettségiztél. Egy-egy ilyen kérdés nem jogellenes, azonban ha úgy érzed, hogy az életkorod miatti megkülönböztetésre irányul, akkor nem vagy köteles válaszolni rá.

Van gyereked? Tervezel családot alapítani?

Egyes munkáltatók úgy gondolják, hogy a szülők nem hajlandóak hosszabb munkaidőben vállalni feladatokat és nagyobb valószínűséggel kérnek szabadnapot a gyermekkel kapcsolatok problémák, például betegség miatt. Ezzel a kérdéssel a munkáltató sokszor csak azt szeretné tudni, hogy megéri-e pénzt fektetni beléd, és vajon tudnál-e ezért elegendő időt elég hatékonyan dolgozni. Az alapján azonban, hogy van-e gyermeked, nem hozhatnak döntést, így erre a kérdésre sem vagy köteles válaszolni, ha kényelmetlennek érzed.

Voltál már letartóztatva?

Ez egy trükkös kérdés, ugyanis ahhoz, hogy voltál-e már őrizetben, nincs köze a munkáltatónak, kivéve, ha el is ítéltek valamilyen bűncselekményért. Ha viszont ártatlannak tekintettek téged az ügyben, nem vagy köteles válaszolni erre a kérdésre. Arra azonban már muszáj válaszolnod, hogy ítéltek-e már el bűncselekmény miatt.

Milyen a szexuális irányultságod?

Az alapvető diszkriminációs törvények tiltják az ilyen jellegű kérdéseket, mivel ezek nem befolyásolják, hogy alkalmas vagy-e az adott munkakörre. Ez lehetőséget teremt a diszkriminációra, és ha bármelyik munkáltató felteszi ezt a kérdést, akkor nem objektív a témában.

Milyen vallást gyakorolsz?

A szexuális irányultsághoz hasonlóan a vallási hovatartozás sem befolyásolja azt, hogy képes vagy-e betölteni a pozíciót.

Lapozz a többi kérdésért!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.