A nő, aki nem éri be a valósággal: Csodájára járnak a magyar fotós képeinek

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Borsi Flórával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb fiatal tehetség kategória díjának egyik várományosa 2019-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Ismerd meg a jelölteket! - Borsi Flóra

A Leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük a 25 éves Borsi Flórát, aki vizuális alkotó és fotográfus. A tehetséges művésznőnek a világ számos pontján kiállították már a munkáit, köztük Kínában és Los Angelesben is. Fiatal kora ellenére kimagasló tehetségének köszönhetően már számos nemzetközi díjat elnyert, és olyan híroldalak publikálták alkotásait, mint a BBC, CNN, valamint a Guardian. 2014-ben ő készítette az Adobe Photoshop kezdőképernyőjét, és a világ legjobb 25 alkotója közé választotta a világ legnagyobb kreatív szoftvereket fejlesztő cége. Flóra nem egy egyszerű hétköznapi fotós, ő ugyanis nem éri be a valósággal és különböző programokkal varázsolja álomvilággá, mesésebbé a realitást. Különleges képei nemcsak a szemnek, hanem az érzelmeknek is szólnak és megmutatják, mennyi szépséget lehet kihozni a szürke hétköznapokból.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy jelöltek az év egyik leginspirálóbb fiatal tehetségének?

Nagyon meglepődtem, mert általában angolul írott és külföldről érkező e-maileket kapok. Engem ez nagyon pozitívan ért és boldoggá tett. Magyarországon végre bekerülhetek egy olyan kategóriába, amit az elmúlt 10 évben próbáltam kivívni magamnak saját erőmből. Nagyon örülök neki, mert így talán még több magyarhoz eljuthat az a tevékenység, amit végzek és az a munkamorál, kitartás és pozitív gondolkodás, ami a munkáimat és engem is jellemez.

Hogyan indult el a karriered? Mikor kezdtél el fotózni?

Gyerekkorom óta érdekel a rajzolás és a vizuális kultúra. Már kiskoromban is rengeteget rajzoltam és nyertem pályázatokon különböző díjakat. 11 éves koromban elkezdtem a Photoshoppal képeket csinálni és mindenféle szürreális látványvilágot előállítani. Ez tinikoromban abba is maradt, viszont 15 évesen vettünk egy fényképezőgépet a családdal és kipróbáltuk. A fotók annyira jók lettek, hogy beküldtem őket egy fotópályázatra, ahol nyertem egy profi fényképezőgépet. Ennek köszönhetően elkezdtem fotózni és visszajött a gyerekkori ismerettség a szoftverekkel. Kitaláltam, hogy mi lenne, ha ezt a kettőt ötvözném, mert számomra a valóság túlságosan unalmas. Nem vettek fel elsőre az egyetemre és elmentem dolgozni, ott viszont rájöttem, hogy nem tudnék egy munkahelyen 8 órát ülni és a tehetségemet - amit kaptam fentről - olyan dolgokba beleölni, amik más célt szolgálnak. Kiléptem a munkahelyemről és megcsináltam azt a sorozatot, amivel az első sikereimet értem el. Akkor fogadtam el azt, hogy nekem ez a pályám, ez az utam, és próbálok olyan egyedi koncepciók alapján projekteket létrehozni, amik érdekesek lehetnek más embereknek, olyan témákat feszegetni, amit egy intézmény vagy kollektív művészi csoport nem tudna úgy létrehozni, ahogyan én. Próbáltam egyedi ötleteket megvalósítani és ez érdekes lehet olyan embereknek is, akik már a média által rengeteget láttak - és ez a legnehezebb. Újat mutatni, olyat, amire eddig más nem is gondolt.

2014-ben a világ legnagyobb kreatív szoftvereket fejlesztő cége a te művedet választotta ki kezdőképernyőjének, melynek köszönhetően felfigyelt rád a világ. Hogyan élted ezt meg?

Ez egy visszaigazolás volt, mi szerint nekem ezt meg kell mutatnom az embereknek és örömet, káprázatot kell hoznom a vizuális kultúrájukba. Amikor felkért a Photoshop, én nem arra gondoltam, hogy személy szerint mennyire híres leszek, hanem arra, hogy én magyar vagyok és a magyaroknak ezzel egy hatalmas hírnevet tudok hozni a nemzetközi dizájn színterében. Nagyon örültem neki, hogy a Magyar közegből az internet segítségével megtaláltak Amerikából és egy olyan globális imázsnak választottak, amivel nem csak ezt a műfajt vagy saját magamat képviselhetem, hanem a magyarokat is.

Nagyon sokan fotóznak, mégis kevés az a fotós, aki tud valami egyedit alkotni. Neked ez mindig sikerül. Miből nyersz inspirációt?

Engem a környezet inspirál. Rengetegszer van, hogy zenét hallgatok és sétálok a városban órákon át. Ilyenkor megfigyelem az olyan részleteket, amit más emberek hoztak létre korábban, másrészt az embereket - az apró momentumokat, a rendkívül apró rezdüléseket. Nekem ezek mindig inspirációul szolgálnak és ezen érzéseket valahogy meg kell jelenítenem. Előfordul olyan eset is, amikor a privát életemben történik egy monumentális változás, ami esetleg fullasztó érzést gerjeszt bennem. Ha ezt az érzést meg tudom jeleníteni, akkor talán más is láthatja, hogy nincsen egyedül - talán vele is megtörtént ugyanaz. Tehát számomra a leginspirálóbb dolgok más emberek és az ő munkáik.

Szerinted te mivel inspirálsz másokat?

Ahogyan inspirálok másokat két kategóriába sorolható. Az egyik, aki a szakmájában is tudja kamatoztatni azt, amit érzékel a munkámban. A másik csoport, aki szakmailag laikusnak számít - és az érzeti, látványvilág van hatással rá. Más vizuális alkotókat inspirálok nap, mint nap. Rengetegszer írnak Instagramon vagy e-mailben, hogy mennyire megihlettem őket és miattam kezdték el a fotózást, editálást vagy épp a diploma projektként az én munkásságomat választották. Leginkább azzal a gondolattal próbálok motiválni másokat, mi szerint a dobozokon kívül gondolkodjunk, és önmagunkat tudjuk fejleszteni, vállalni, kifejezni. Próbálok technikailag olyan profizmust hozni, ami inspiráló lehet másoknak is és, hogy 10 év alatt erre a szintre eljuthat bárki. Én sem úgy kezdtem, hogy tudtam mindent a kezdetektől fogva. Megannyi munkával teli óra és nap telt el és szerintem ezt nem szabad sajnálni semmire, amit az ember szeret csinálni.

SZAVAZZ FLÓRÁRA ITT!

Lapozd végig a galériát, és nédzd meg Flóra munkáit is!

Kattints a további képekért!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leafotó: Borsi Flóra

Oldalak