Lifestyle

Ukrajnai menekülteknek nyújt ingyenes pszichológiai segítséget több száz önkéntes szakember

Ingyenes pszichológiai segítséget kaphatnak az ukrajnai menekültek a Pszi Pontnak köszönhetően. Online, telefonon és személyesen is igénybe vehető a 10 nyelven elérhető szolgáltatás.

Szakember összefogásával született meg az önkéntes projekt

A Pszi Pont két éve, a Covid miatt krízisbe került emberek számára sok száz pszichológus önkéntes és ingyenes online segítségnyújtását szervezte meg. Most az ukrajnai menekülteknek biztosítanak online, telefonos és személyes pszichológiai segítséget. Jelenleg megközelítőleg 200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget, de a szakemberek száma folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

Füredi Krisztián pszichológus elmondása szerint az általuk látott menekültek néhány napja még teljesen normális, hétköznapi életet éltek, majd hirtelen egy háború közepén találtak magukat, és menekülniük kellett, hátrahagyva az otthonukat, az eddigi életüket, a biztonságukat, az emberi méltóságukat és nem ritkán a szeretteiket is. Ez gyakran súlyos trauma, ami komoly sokkos állapotot okoz. Éppen akkor kellene nagyon tudatosan és megfontoltan cselekedniük, amikor a krízis miatt érzelmileg zaklatott állapotban vannak, így érthető, ha a viselkedésük zavart.

A hirtelen létrejött új helyzetben az eddigi jövőképük pillanatok alatt hullhatott semmivé, a hosszútávú céljaik hirtelen elvesztek, a pillanatnyi alapvető emberi, testi, érzelmi igényeik is elérhetetlenné váltak. Mindez egy olyan helyzetben, amikor éppen egy idegen országba érkeznek, és nemcsak azt nem tudják, hogy hogyan fog folytatódni az életük, hanem azt sem, hogy hol fognak aludni, mit fognak enni, hogy a hátrahagyott közeli hozzátartozóik életben vannak-e még, hogy viszont látják-e még a gyerekeiket, szüleiket, testvéreiket, barátaikat.

Ez egy nagyon beszűkült mentális állapot mind az érzelmek, mind a gondolatok szempontjából, amely ráadásul sok szorongással, félelemmel jár, és gyakran semmilyen pozitív jövőkép nem látszik ilyenkor. Számos ilyen és ehhez hasonló kérdés és fájdalmas érzés között kell hirtelen megoldásokat találniuk. Egyszerre kerülnek szembe sok olyan problémával, amivel eddig soha nem találták szembe magukat, így az eddig megoldásaik most nem működnek, ugyanakkor nagyon új a helyzet ahhoz, hogy lássák, hogyan tovább.

Az ilyen helyzetekben életmentő minden pszichológiai támogatás, az empátia, a meghallgatás, és a pszichológiai krízisintervenciós segítségnyújtás. Ezt képzett szakemberek végzik szervezett keretek között. Ennek segítségével idővel kepéssé válhatnak új problémamegoldó eszközöket találni és egy új szinten továbblépni. A jelen háborús helyzetből menekülőknél ez nyilván nagyon nehéz és hosszú folyamat, ezért fel kell készülni a hosszabb távú pszichológiai ellátásukra is. A Pszi Pont szakemberei az akut krízisre kínálnak segítséget legjobb szándékaik és tudásuk önkéntes és ingyenes felajánlásával.

További információk találhatók a Pszi Pont honlapján, Facebook-, illetve Instagram-oldalán.

A szomszédban háború dúl, téged pedig szorongással tölt el, hogy békések a mindennapjaid? Bűntudatod van, ha a barátaiddal találkozol, el tudsz menni kikapcsolódni és úgy gondolod, hogy ez most nem a jó hangulatú összejövetelek és önjutalmazás ideje?

Leadfotó: MTI/Balogh Zoltán

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Radics Gigitől már megszokhattuk, hogy bámulatos hangjával pillanatok alatt mindenki szemébe könnyeket csal – nem volt ez másképp a 2023-as Inspiráló Nők Estjén sem, melyről az énekesnő részletesen...
Fashion&Beauty
Az Inspiráló Nők Estjén rengeteg sztár részt vett, köztük Tóth Gabi is, aki nemcsak vendég volt, de elő is adta legújabb dalát.
Sztárok
Az Oscar-díjas amerikai színésznő ritkán engedi közel magához a nyilvánosságot, most azonban imádnivaló fotót osztott meg elbűvölő csemetéiről.