Így tegyél csodát a testeddel – Énidő a Jóga Világnapján

A jóga ősidők óta része a keleti, ezen belül is az indiai kultúrának, a XX. században pedig a nyugati világot is meghódította. A jóga nem csupán egy divatos mozgásforma – egy teljes életmód-, és szemléletrendszer, melynek köszönhetően csodákat tehetünk a testünkkel, a lelkünkkel és a környezetünkkel egyaránt.

2014-ben New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése előtt, a klímavédelem mellett szólalt fel Narendra Damodardas Modi, India miniszterelnöke. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a klímaválság megoldásához elsősorban az egyén életmódjában, illetve életszemléletében kellene változást elérni, amihez a jóga tökéletes alapot kínál. Az ősi Indiából indult tudományág holisztikus módon járul hozzá a testi és lelki egészség megőrzéséhez, segíti a test és a lélek, valamint az egyén és a természet közötti kapcsolódás létrejöttét. Modi beszédét követően az ENSZ Közgyűlése június 21-ét, az év leghosszabb napját, a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította.

Az egészséges és szép test titka

A még tapasztalatlan kívülálló számára úgy tűnhet, hogy a jóga csupán egy kellemes, pihentető mozgásforma, pedig mi sem áll messzebb az igazságtól - az ászanák komoly fizikai igénybevételt jelentenek a testnek. Ahogyan egyes oktatók is mondják, a jóga egyfajta igába hajtja a testet, a rendszeresen végzett saját testsúlyos gyakorlatoknak köszönhetően a test egyre tónusosabbá és ruganyosabbá válik.

Fotó: 123rf.com

Oldalak