Így kezeljük a kamasz gyermekünket

Szabó Mónika most kilép a szigorúan vett szaktanácsadói szerepéből, és személyes, anyai élményeit szeretné megosztani kamasz fiáról, aki 17 éves. Már túl vannak néhány kamaszkori nehézségen. Sikeres kamaszkori válságkezelésük folyamatának lépéseit írja le.

Kamaszkor 1 - Az ellentmondások, a rémület és a kétségbeesés korszaka

Tipikus tünetek

Több időt tölt a szobájában a számítógép előtt, mint a családdal. Jóformán csak a közös étkezésekor látni. Öntörvényű, visszaszól. Hangos és időnként agresszív. Rendkívül lusta, még maga körül sem tart rendet. Dübörög a rock és a lövöldözős játék.

Kamaszkor 2 - Csacsog, meghatóan kedves, „Anyuci gyere beszélgessünk!”

Tipikus tünetek

Szabályokra, keretekre vágyik. Humoros és szeretet rohamai vannak. Megbízható és segítőkész. Mozart operái, vagy más klasszikus komoly zene szól, miközben chattel a barátaival. Időnként gyertyafényes vacsival vár, amit maga készített.

Hogyan segíthetek a kamasz fiamnak?

Ugyanaz a gyerek, ugyanaz a család. A hatalmas végletek mentén mozgó kamasszal nem könnyű az élet. Feszültek vagyunk, vibrálunk, kiakadunk, rohanunk és magányosnak érezzük magunkat, miközben nyugalom, meghittség, családi béke, időtlenség, barátok, társ, vidám beszélgetések színezik, a lassan utópisztikusnak tűnő képet az ÉLET-ről.

Mindezek alapján hogyan segíthetek a kamasz fiamnak? Hogyan tudok egyszerre hiteles maradni felé és önmagam felé? - tettem fel és teszem fel ma is gyakran a kérdést.

Megoldást kell találnom!

Fotó: roughguides.com

Oldalak