Így előzd meg a dührohamot gyermekednél! – Pár egyszerű tipp, hogy könnyebbek legyenek a mindennapok

Ezeket tehetjük szülőként, hogy megelőzzük gyermekünk dührohamait. Pár egyszerű lépés is segíthet megkönnyíteni a mindennapokat.

Élet a szenzoros érzékenységgel

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros érzékenységgel élni nem könnyű, sem a gyereknek, sem a szülőnek – írja cikkében a Webbeteg.

hiszti kisgyerek gyermek dühkitörés hiperérzékenység érzékenység szenzoros probléma szülő nevelés pedagógia mit tegyünk óvoda bölcsöde sír

Forrás: 123rf

Amik számunkra normális ingerek, azok számukra elviselhetetlen hatások

A szenzoros problémákkal küzdő gyerekekre gyakran ragasztja környezetük a „különös”, „furcsa” jelzőket. Ez persze nem meglepő, hiszen a gyerekek valóban a megszokottól eltérő módon viselkedhetnek, például hevesen reagálhatnak a hangos zajokra, az erős fényre, esetleg arról panaszkodhatnak, hogy zavarja őket a ruhájuk. Egyes gyerekek szélsőséges viselkedést mutathatnak, például sikítanak, ha az arcuk vizes, kezük maszatos lesz.

Ennek oka, hogy a túlérzékeny gyerekeknek a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek, nem tudnak mit kezdeni ezekkel, amitől dührohamokat kaphatnak, frusztrálttá válhatnak. Dr. Madarassy-Szücs Anna, a Vadaskert Alapítvány gyermekpszichiátere ezekre az esetekre néhány praktikus ötlet javasol a mindennapok könnyítése érdekében.

Ezeket tegyük, hogy segíthessünk:

  • Rutinok kialakítása: A szenzoros gyerekek akkor teljesítenek a legjobban, ha tudják, mire számíthatnak a nap folyamán. A következetes rutin segít nekik abban, hogy érzékszerveik kevésbé legyenek túlterheltek.
  • Stresszmentes öltözködés: Válasszunk puha, egyszerű, varrás- és cipzár-, illetve gombmentes ruhadarabokat,
  • Hallás- és szemvédelem: Ha a gyermek érzékeny a környezet bizonyos hangjaira, a hangszűrő fejhallgatóktól a habszivacs füldugókig számos eszköz segíthet az ingerek kiiktatásában. Ha érzékeny a fényre, beszerezhetünk egy kényelmes és enyhén színezett napszemüveget a vakító fény kivédésére.
  • Szagoktól való viszolygás esetén: A rágógumi, a mentolos cukorkák, illetve az aromaterápia az erősebb illatokhoz való hozzászokást segíthetik elő.
  • Legyünk kapcsolatban az óvodával, iskolával: A szenzoros gyerekeknek az óvoda/iskola részéről is támogatásra lehet szükségük. Érdemes az intézménnyel engedélyeztetni a sötét szemüveg viselését vagy a füldugó használatát az órán.
  • Kérjük szakember segítségét: Szenzoros integrációs terápia során a gyermek idegrendszeri érésének elősegítése és fejlesztése mozgás és speciális eszközkészlet segítségével történik, mindez játékos formában – fejti ki cikkében a lap.

A szakértők szerint, ha kiborítod a táskád tartalmát egyből kiderül, hogy milyen is vagy valójában. Próbáld ki!

Leadfotó: 123rf

Oldalak