89 évesen meghalt Nawal El Saadawi, az arab világ legnagyobb feminista gondolkodója

Nawal El Saadawi orvosként, íróként, emberi jogi aktivistaként és pszichiáterként is tevékenykedett. Az arab világ legjelesebb feminista gondolkodójaként vonult be a köztudatba. 89 éves korában érte a halál.

Egyiptom oroszlánlelkű feministája

89 éves korában elhunyt Nawal El Saadawi egyiptomi írónő, a feminizmus egyik legjelentősebb úttörője - jelentette a Guardian. 1931-ben látta meg a napvilágot egy aprócska egyiptomi faluban, jómódú családban. Tízévesen már férjhez akarták adni, ő azonban lázadt a tradíciók ellen - már gyermekként rajongva imádta az irodalmat és a Jane Eyre-t olvasta. Először táncosnő szeretett volna lenni, végül azonban az orvosi hivatás mellett kötelezte el magát. 1955-ben kapta kézhez orvosi diplomáját. Többször is férjhez ment, ám akárhányszor bekötötték a fejét, mindig válás lett a vége - El Saadawi azt mondta, a férfiak, akikkel dolga volt, sosem kezelték egyenlő félként. 1963-ban kinevezték a kormány népegészségügyi oktatásprogramjának vezetőjévé, de a politika folyamatosan gáncsolta. 1972-ben megjelent Women and Sex (Nők és szex) című tabusértő könyve, melyben olyan kényes témákat taglalt, mint a női szexualitás, a nők nemi szervének megcsonkítása és az egyiptomi társadalom szüzességgel kapcsolatos botrányos fixációja. Könyvét betilották, ő azonban folytatta a munkát. 1973-ban jelent meg A nő nullponton című botrányregénye, majd az Éva elrejtett arca című kötete, mely kendőzetlenül tárta az olvasók elé, milyen erőszakos jogsértéseket követnek el a nők ellen az arab világban.

Küzdelmes évtizedek

Anwar Sadat korábbi egyiptomi elnök 1981-ben két hónapra börtönbe záratta az írónőt, és bár kiszabadult, műveit cenzúrázni kezdték saját hazájában. A helyzete ellehetetlenült, s a kilencvenes években végül az emigráció mellett döntött. Az Amerikai Egyesült Államokban, Észak-Karolinában lelt menedékre, ahonnan csak 2005-ben költözött vissza Egyiptomba. Ekkor indult a helyi elnökválasztáson, ám kampányát végül mégis megszakította, mert azzal vádolta a biztonsági erőket, hogy megakadályozták abban, hogy gyűléseket tartson. 2005-ben az írnő Belgiumban megkapta az Inana Nemzetközi Díjat, egy évvel azt követően, hogy elnyerte az Európa Tanács Észak-Dél díját. 2020-ban a Time Magazin Az év 100 nője listáján is felbukkant. A legbátrabb egyiptomi nő, Nawal El Saadawi egy kairói kórházban hunyt el.

Leadfotó: Facebook

Oldalak