Lifestyle

Ismét látható a legdrágább latin-amerikai festmény – Tippelj, kinek az önarcképe az!

A festmény 14,4 milliárd forintos rekordáron kelt egy New York-i árverésen.

Frida Kahlo önarcképe

Negyedszázad után újra láthatja a nagyközönség Frida Kahlo (1907-1954) mexikói festőnő ikonikussá vált, Diego y yo című önarcképét.

Frida Kahlo kiállítás önarckép

Forrás: 123rf

A latin-amerikai festészet legdrágább alkotását új tulajdonosa, Eduardo F. Cosantini argentin üzletember állítja ki a saját maga alapította múzeumban, a művet péntektől nézhetik meg a látogatók a Latin-amerikai Művészet Buenos Aires-i Múzeuma (MALBA) Tercer ojo (Harmadik szem) című tárlatán.

Korábban még csak megközelítőleg sem fizettek olyan nagy összeget egy latin-amerikai alkotó művéért, mint a Kahlo-önarcképért. A korábbi rekordot Diego Rivera tartotta, akinek évtizedeken át tartó, viharos kapcsolata volt Frida Kahlóval, és akinek egy festménye 9,76 millió dollárért talált vevőre 2018-ban. A Kahlo-önarcképet a tavalyi aukció előtt legutóbb 1990-ben árverezték el, akkor mindössze 1,4 millió dollárért.

Az 1949-ben festett Diego y yo (Diego és én) egyike a művész utolsó önarcképeinek. A képen magát könnyek közt ábrázolja, szemei fölé festette férje, Diego arcát. A kép keletkezése idején a férfi flörtölt egy híres mexikói színésznővel, ami nagy fájdalmat okozott Frida Kahlónak.

„A legjelentősebb Kahlo-festmények egyike, amelyek valaha árverésre kerültek”

– hangoztatta annak idején a Sotheby's. A magántulajdonban lévő kép legutóbb 1998-ban volt látható a gyűjtő egy kiállításán.

Frida Kahlo világhírű önarcképe a fő attrakciója a helyi idő szerint csütörtök este megnyílt, 240 festményt felvonultató tárlatnak, amelyen a műgyűjtő bemutatja kollekciója egyéb darabjait, más jelentős latin-amerikai alkotók, köztük Diego Rivera, a kubai Wifredo Lam, a mexikói Miguel Covarrubias és Rosa Rolanda, a brazil Vicente do Rego Monteiro festményeit is. A művek jórészét mintegy harminc éve nem láthatta a nagyközönség. (MTI)

„Ami igazán fontos, az belül található” lett az új mottó két üzletláncnál.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Jeremy Irons kisebbik fia, Max pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja.
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.