Könyvek, amikkel közelebb kerülsz a világhoz - Olvass többet a fenntartható jövő alapjairól!

Esélyegyenlőség, klímavédelem, élethosszig tartó tanulás, testi-lelki jóllét: a Bookline hisz abban, hogy a könyvek és az irodalom segítségével egy igazságosabb és fenntarthatóbb jövőt építhetünk. Több száz könyvet gyűjtöttek össze, amivel bárki elkezdheti a világ megváltását. Akár már ma. (x)

Jövőtervezés

2020 egyszerre volt a bizonytalanság és az állandó újratervezés éve, és a nehézségeknek még koránt sincs vége. Ezért döntött úgy a Bookline, hogy felelős márkaként beszáll a jövőtervezésbe, és kapaszkodót ad azoknak, akik tenni akarnak egy kiszámíthatóbb és igazságosabb világért. Négy olyan területet járnak körül, amely a fenntartható jövő alapját jelenti: ajánlanak könyvet a nemek közti egyenlőségről, a klímavédelemről, és műveken keresztül mutatják be azt is, mit fed a minőségi, élethosszig tartó tanulás, illetve a mentális egészség.

A céljuk nemcsak az, hogy a négy témáról közérthető információkat osszanak meg, hanem az is, hogy mindezt hiteles és izgalmas könyvek segítségével tegyék meg. Ha egy élhetőbb Földért szeretnénk tenni, akkor első lépésként ismerjük meg bolygónk élővilágát. A mi bolygónk című könyvből megtudhatjuk, mit kell tenni, hogy a természet csodáit a következő generációk is láthassák - de tudnunk kell, hogy a fenntarthatóság eszméje sok mindent fed, többek között a lelki egészség is része.

Pszichológia és szociológia

A mindennapok sajátossága, hogy a problémák megállás nélkül jönnek velünk szembe, ezeknek a megoldásában segít a Pszichoforyou blog szerzőinek könyve, a 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz, de a témában igazodási pont lehet Orvos-Tóth Noémi nagysikerű könyve, az Örökölt sors is.

Napjaink egyik legégetőbb kérdése a nemek közötti egyensúly. Elena Ferrante lebilincselő történeteiben vagy Babarczy Eszter A mérgezett nő című novellásköteteinek történeteiben olyan témákkal és kérdésekkel találkozhatunk, amelyek alól a #metoo-mozgalom felbukkanása óta egyikünk sem függetlenítheti magát.

Művészet

A biztos jövőnek biztos alappillérekre van szüksége. Az már bizonyos, hogy a tanulás több, mint egy 45 perces tanóra: élethosszig tartó kísérletezés a saját képességeinkkel és a világ szabályaival. A téma megértéséhez olyan könyveket ajánlanak, mint a Műértő, amely segítségével a gyerekek már korán elmélyülhetnek a művészet színes világában - az egyszerű barlangrajzoktól a reneszánsz alkotásokon át a modern graffitikig. A könyvek segítségével nemcsak a gyerekek, de mi magunk is fejleszthetjük tudásunkat, kreativitásunkat - például Szerb Antal Magyar irodalomtörténet, vagy éppen Horváth Viktor A vers ellenforradalma - A versírás és versfordítás tanulása és tanítása című művével.

Klasszikusok újratöltve

A Bookline számtalan jól ismert könyv közül három klasszikus regényt is kiválasztott: ezekhez egyedi borítókat terveztek, a címeket pedig úgy írták át, hogy láthatóvá váljanak a mindennapokat egyre jobban beárnyékoló környezeti és társadalmi kihívások.

Ernst Hemingway Az öreg halász és a tenger (Az öreg halász és a palack? tenger) című regényével a természet megóvására, Gabriel García Márquez Száz év magány (100 000? év magány) című könyvével a magunk és környezetünk lelki egészségére, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című kultikus írásával (Légy Lyó? mindhalálig) pedig az élethosszig tartó tanulásra és a minőségi oktatásra hívják fel a figyelmet. Ezek mellé még a nagyszülők polcáról ismerős Háziasszonyok kézikönyve címét is újragondolták (Háziasszonyok és urak? kézikönyve), amivel a nemek közti egyenlőségre hívják fel országosan az emberek figyelmét.

Ha szeretnél cselekedni, de nem tudod, hogy merre indulj el, kezd el az utat közösen a Bookline-nal!

Lead fotó: 123rf.com
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!