Lifestyle

A gyereknevelés zsákutcája, amikor azt hajtogatjuk a gyereknek, amit nem akarunk

Az utóbbi időben többször azon kaptam magam, hogy rosszallóan közlöm a fiammal, hogy nem hallgatott rám, nem pakolt el a szobájában, nem akasztotta fel a törölközőjét, nem jött le időben az emeletről és a többi. Bosszantóan felszaporodtak ezek az esetek. Amire hogyan reagálok? Még többször szembesítem a mulasztással, mert attól várom, hogy majd összekapja magát. Csakhogy nem ez történik. Nos, ilyenkor kell megállni és visszatolatni a zsákutcából, ahol nem először jártunk

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

A hozzám forduló szülők szokták mondani, hogy jól jönne egy térkép, ami segít navigálni a gyermeknevelés útvesztőiben. Egyetértek, hiszen mindannyiunknak vannak nehezebb időszakai. Peaceful Parenting oktatóként is elvéthető jó pár kanyar, látjátok! Életszerűbbnek tartom hát, ha nem a kisiklások miatt ostorozzuk magunkat, hanem a visszatalálásra fókuszálunk. A jó hír az, hogy a térkép már létezik. Ráaádásul nem lehet rásütni, hogy egy „újkeletű hóbort”, hanem kiemelkedő szakemberek évtizedes kutatómunkájának gyümölcse. A kérdés csak az, hogy van-e türelmünk kibogarászni az útvonalat, mert ez nem olyan, mint a Waze, ami gombnyomásra bemondja a menetirányt.

Tudni, már tudjuk, hogyan kellene gyereket nevelni

De a megvalósítás rögösebb út, mert kiderült, valójában nem azzal nevelünk jól, amit gondoltunk, viszont azzal hatunk, amit elrejteni igyekszünk. A bántó, meg nem értett, megalázó helyzetekben szerzett sérüléseinkkel, amikre talán nem is emlékszünk. Amiket évtizedek alatt beborított az indulat. Feldúltan szembesítjük a gyereket a viselkedésével, mert azt gondoljuk, hogy abból majd tanulni fog. De valójában az indulatunk fog hatni, amivel továbbadjuk azt a mély üzenetet, hogy „Csalódást okozol!” „Te még ezt sem tudod!” „Erre sem vagy képes?” Ha az elvárásaink mellé nem teszünk jó példát, türelmes tanítást, biztatást, pozitív megerősítést, pusztán a ledorongolással élünk, azzal állandósítjuk a gyerekben a rosszaság érzését. És aki rossznak érzi magát, az nem képes jól viselkedni. Lényegében ez történik akkor, amikor túlreagálunk egy olyan helyzetet, amiben mi volnánk a fölnőttek, akiknek emelni, tartani, nevelni kellene a kisebbet.

A zsákutcáról

Tehát az, hogy újra és újra kijelentem a gyereknek, hogy ezt és ezt nem csinálta meg, az úgy működik, mint egy rossz propaganda, amit annyiszor hallunk, hogy végül elhisszük. Gyakorlatilag azt erősítem benne, hogy mit nem tudott/akart megcsinálni. Validálom, hogy lehet nem megcsinálni, amit kértem, hiszen most mondtam el, hogy „már vagy huszadjára kértem, kisfiam!” Holott pont nem ezt szeretném erősíteni benne! Ezért hívom ezt zsákutcának, mert nem oda lyukadunk ki, ahova szerettem volna.

Mire van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen az elvárásaimnak?

Fordítsunk egyet nézőponton! Ahonnan beláthatóvá válik, hogy mutatkozik-e itt nevelési hiányosság? Vagyis nem tanítottam meg neki, hogy ezt és ezt hogyan csinálja jól. „De, anya, megcsináltaaam!” – szirénázik felháborodottan, amikor én úgy látom, hogy a törölközőjét csak ráhányta a kád szélére ahelyett, hogy a szárítóra akasztotta volna, hogy ne büdösödjön be. Ilyenkor meg kell győződnöm arról, hogy jól tanítottam-e meg, aminek része, hogy ő maga is érti, miért vannak annak értelme. Vagy megtanítottam, de most ő is terheltebb időszakát éli, ezért marad el ezekben: „Jajj, bocsi, Anya, elfelejtettem!” – ebben az esetben kell nagyvonalúnak lennem, hiszen nem robotok vagyunk, akik mindig ugyanúgy teljesítenek. Vagy megtanítottam és nincs feltétlen leterhelve, viszont a velem való kapcsolata éppen nem elég erős ahhoz, hogy támogassa az együttműködésben. Vagyis, hogy felálljon a focis kártyái mellől akkor, amikor szólok a törölköző miatt, és nem akkor, amikor ő szeretne. Ez valahogy úgy hangozna, ha verbalizálni tudná, hogy „Most nem érezlek olyan közel magamhoz, hogy a te kedvedért le tudjak mondani arról, amit éppen szeretnék csinálni.” Adódik a kérdés, ez mitől lehet? Számtalan dolog miatt. Talán nem voltunk elég időt együtt. Talán bántja valami, ezért magába zárkózik. Talán érzi az én távolságom, leterheltségem. Ezekért egyikünk sem hibáztatható, csak a felismerés miatt van jelentősége. A példaként hozott három szenárió pedig mind más, de ami közös bennük, hogy egyikre sem volna érdemes indulattal reagálni. Ebből is látható, hogy az indulat a sajátom, neki ahhoz semmi köze. Őt a türelmemben, a tanításomban, megértésben, empátiában, elfogadásban és szeretetben kellene részesítenem. Hiszen a mostanra kirajzolódott térkép az én kezemben van, ami az érdemes volnától, a kellenén át elvezet az így fogom csinálniig.

Nem ritka, hogy a saját, nehéz élmény feldolgozása közben éled elhivatottság valakiben az utána jövők támogatása iránt. Az idézett mondat valóban elhangzott, de itt a lényeg: végül támogató szakemberekkel körülvéve, egészséges vbac* kislány érkezett Dóráékhoz.

Leadfotó: Pixabay.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!