Lifestyle

Inspiráló Nők 2022: „A mezőgazdaságban nemcsak a női vállalkozó, de a férfi is kemény kihívások előtt áll” – Fekete Zsóka

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Fekete Zsókával beszélgettünk, aki a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjának egyik esélyese 2022-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Idén is 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével.

A kategóriák 3-3 jelöltjét a jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2022. október 6-án, a gyönyörű Magyar Zene Házában derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény támogatója: Rossmann

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors, Naphíre

Ismerd meg a jelölteket: Fekete Zsóka

A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 36 éves Fekete Zsókát, aki mangalicatenyésztéssel foglalkozik és a Mangalica Farm tulajdonosa. Zsóka immáron 10 éve állítja elő a minőségi kézműves mangalica termékeket Hajdúböszörményben, a szőke mangalicáknak pedig saját termelésű biotakarmány adja a minőségi alapanyagot, amit a siker egyik kulcsának tart. Büszke arra, hogy egyre több étterem, köztük külföldi éttermek is megkeresik azzal, hogy az ő mangalica termékeit tálalják fel az asztalukra, van, aki személyesen is elmegy hozzá Szlovéniából, így ennél büszkébb már nem is lehetne arra, amit az évek alatt elért.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy jelöltek a kategóriádban, és a rendezvény részese lehetsz? Mit szóltál hozzá?

Nagyon meglepődtem, és hálás vagyok azoknak, akik jelöltek a címre. Nagy megtiszteltetés ez számomra, és célom, hogy ezzel a jelöléssel példát mutassak mások számára, felelősséget vállaljak a szakmában.

Hogyan látod a nők helyzetét a szakmádon belül?

Én vagyok az egyetlen női mangalicatenyésztő Magyarországon, így nem sok szakmabeli kolleginával találkozok. Nagy kihívás és kemény feladat képviselni nőként a szakmát. Sokszor visszamegyek az egyetemre és a középiskolámba motiválni a fiatalokat, remélem ezzel a fiatal mezőgazdasági női vállalkozók körét tudom gyarapítani. A mezőgazdaságban nemcsak a női vállalkozó, de egy férfi is kemény kihívások előtt áll nap, mint nap. Ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak, egyre kevesebb fiatal vállalkozik, egyre kevesebben akarnak dolgozni a mezőgazdaságban. Igazából ebbe a szakmába bele kell születni, gyerekkortól szívjuk magunkba a természet és az állatok szeretetét. Remélem a mostani Magyarországon meglévő kisgazdaságok talpon tudnak maradni, és tudják majd építeni a jövőjüket a fiatal generációval. Az, hogy a gasztronómia területén egyre több fejlődő vállalkozás van az nagy öröm számomra, hiszen fel tudjuk lendíteni a vidéki életet és teret adunk a fejlődő turizmusnak. Így remélem inspiráljuk azokat a fiatalokat, akik ebben a szakmában szeretnének elhelyezkedni.

Mi inspirált arra, hogy ezt a pályát, szakmát válaszd?

A mezőgazdaság szeretete, az állatok szeretete már gyerekkoromtól kezdve beleivódott a „vérembe”. Kisgyerek korom óta neveltem állatokat, a nagypapámnak, nagyszüleimnek voltak lovai, háztáji állatai, édesapámmal pedig sokszor kint voltam a földeken, ő bio zöldségtermesztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott, foglalkozik mai napig. Így ez nálam mindennapos és természetes is volt, hogy ezen vonalon fogok elhelyezkedni. A vállalkozásom, a mangalicatenyésztés és termékgyártás egy nem tervezett módon alakult ki, de a kezdeti nehézségek ellenére beleszeretettem. A szüleim segítségével ma már egy sikeres vállalkozást vezetek. Élvezem, amit csinálok. Igaz, mindig vannak kihívások és akadályok, nehézségek a szakmában, a vállalkozásban, de a kitartás, elhivatottság az, ami tovább lendít, hogy ne adjam fel. Aki szereti a szakmáját annak nem munka, hanem az élete a szakma.

Mit javasolnál azoknak a nőknek, akik még keresik önmagukat?

Nagyon fontosnak tartom, hogy először találják meg a céljukat, hogy mivel szeretnének foglalkozni, milyen területen szeretnének elhelyezkedni. Ha ez megvan, akkor az alapokat kell megkeresni, a lehetőségeket megtalálni. Megkeresni azokat a személyeket, akik tudnak nekik segíteni, egy helyet, ahova jelentkezhetnek tanulni. Fontos, hogy képezzék magukat. Legyenek kitartóak, alázatosak a munkájukkal kapcsolatban, ez a legfontosabb. Ne adják fel, mert nagyon sok buktató vagy hátráltató tényező lesz, ami akadály lehet a fejlődésben, de fontos, hogy mindig legyen kitől segítséget kérni, akire vagy akikre tudnak támaszkodni. Menni fog, legyenek pozitívak, és a siker nem marad el!

Kik a példaképeid? Vannak esetleg olyan nők az életedben, akikre felnézel?

Nagypapám volt, most pedig a szüleim a példaképek. Azok az emberek, akik alázatosan, elhivatottan és becsületesen viszik előre a gazdaságukat, cégüket, vállalkozásukat, azokra felnézek, és ők is lehetnek példaértékű emberek mindenki számára.

SZAVAZZ FEKETE ZSÓKÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet október 6-án, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Magyar Zene Házában hirdetünk ki.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.
Sztárok
A celebritás a Nő a Tét című talkshowjának új adásában arról is szót ejtett, milyen nehézséget jelentett számára végigcsinálni 2009-es, emlékezetes Playboy-fotózását.
Home&Design
Legszívesebben mindegyiket elkészítenénk és naponta cserélgetnénk őket, annyira gyönyörűek!