Ezt érdemes megkóstolnod! Ez lett a spanyolok királya

Soha nem gondoltam volna, hogy életem során valaha is meg fogom kóstolni a pacalt vagy a saját tintájában készült tintahalat. A Padronban viszont ezek az ételek is úgy vannak elékszítve, hogy még az én érzékeny gyomrom sem tiltakozott ellene. Az abszolút nyertes pedig a chorizo al sidra: fűszeres cidrában sült spanyol kolbászkák volt. Akarjátok tudni, hogy mit érdemes itt még kipróbálni?

Ahol még a tálak is Spanyolországból jöttek

Tavaly szeptemberben nyílt meg a VIII. kerületi Horánszky utcában a Padron nevű spanyol tapas bár, amiről már annyi jót olvastam, hogy muszáj volt nekem is kipróbálnom. Örülök, hogy ez a vendéglőt hagytam utoljára, mert ez a spanyol kis ékszer megkoronázta az utamat.

Madridi pacal, bárány cabra sajttal, narancsos füge mártással, ide vele!

Mondják, hogy az a jó kínai étterem, ahol kínaiak esznek. A Padron ezek szerint igen jó spanyol tapas bár lehet, mert a vendégek fele spanyol ajkú volt. Szívünk szerint végig ettük volna az étlapot, de mivel szerettük volna tartani magunkat a költségvetéshez, így csak a legkülönlegesebbek közül válogattunk. A vacsorát a hely névadójával, a pimientos de padronnal kezdtük, ami spanyol kicsi sült paprika olajban kisütve, maldon sókristállyal. A következő a callos a la madrilena con garbonzas vagyis a madridi pacal csicseriborsóval volt. Igen, tudom, pacal, fúj! Ám az a legenda járja, hogy a Padrónban még az is megnyalja a pacal után mind a tíz ujját, aki egyébként irtózik ettől az ételtől. A legenda igaznak bizonyult!

De mitől lehet ilyen különleges? „A mi pacalunk libazsírban konfitált csicseriborsóból, serrano sonkából, chorizo kolbászból, kicsontozott köröm és a pacalból (elsősorban a méhkaptáros részéből) és faszénen füstölt paprikával fűszerezve készül” – tudtuk meg az étel titkát Beck Mártontól, a hely egyik tulajától. Kipróbáltuk még a calamares en su tinta – tintahal a saját tintájában, csak igazi tengerimádóknak ajánljuk! A személyes kedvencünk a patatas bravas házi oliolival (fokhagymás majonéz) és brava szósszal (paprikás-paradicsomos), valamint az abszolút nyertes a chorizo al sidra: fűszeres cidrában sült spanyol kolbászkák volt. Végül a bárány cabra sajttal, narancsos füge mártással már alig fért belénk.

Fotó: Femcafe/Zsingor Tünde

Oldalak

Lifestyle
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!
Sztárok
Nagyon sokáig találgatták, hogy Curtis vajon az RTL, vagy a TV2 képernyőjén fog-e feltűnni. A rapper teljes őszinteséggel nyílt meg a témában.
Lifestyle
Az internetes bűnözők meg tudják lovagolni a különböző csaláshullámokat, hogy be tudjanak húzni a csőbe. Még egy OTP-s bankleállásnál is fokozottan oda kell figyelnünk.