Tudtad? Ezért annyira nyögve nyelősek a hétfők a pszichológusok szerint

Mindig nehezen indulnak a hétfőid? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen vitathatatlanul a hét legnehezebb napjának számít, legalábbis a szakértők szerint. Több tanulmány is bizonyítja, hogy ezeken a napokon sokkal rosszabb a hangulatunk, leharcoltabbak vagyunk és közel járunk a depresszióhoz is. De mi teszi a hétfőket ennyire nehézkessé? A HuffPost mentálhigiénés szakértői most erre a kérdésre igyekeztek tudományos magyarázatot adni, íme!

Miért annyira nehéz?

Felborult testünk természetes ritmusa

Vannak olyan élettani tényezők, amelyek magukban foglalják a test természetes ciklusát. Ha például hagyományos munkrend szerint dolgozunk hétfőtől péntekig, ám hétvégente ezt felrúgjuk egy kicsit, akkor a hét indítása nehéz lesz, hiszen vissza kell állnunk mindig a régi kerékvágásba. Azok, akik össze-vissza dolgoznak, vagy maguknak osztják be a szabadidejüket, sokkal könnyebben veszik a hétfői akadályokat.

Elveszett szabadság

"A leggyakoribb ok, ami miatt a hétfő annyira nehéznek számít, hogy két nap szabadság és élvezet után következik" - mondja Hafeez. Még abban az esetben is, ha a hétvégénk nem annyira mozgalmas, hiszen biztosan szakítunk időt a pihenésre, vagy az 'agyalásra'. Ez a hatalmas érzelmi váltás a hétfőket valóban rettentő nehézzé teheti egyesek számára.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2