Lifestyle

Ez történik veled a halálod előtti utolsó pillanatban - részletes leírást adtak a kutatók

Szeretnéd tudni, mi vár rád az elmúlás küszöbén? A szakemberek ma már képesek pontosan leírni, milyen is az agyhalál előtti legutolsó pillanat.

Hogyan ér véget az emberi élet?

Mindenki retteg a haláltól, hiszen az életösztön, az élni akarás a létezés természetes velejárója, ugyanakkor az ember - éppen azért, mert gyermekkorától fogva tudatában van saját végességének - arra is kíváncsi, hogyan fejeződik be földi útja, mi vár rá az elmúlás előtti utolsó órákban, percekben, esetleg másodpercekben. A kutatók szerencsénkre (vagy szerencsétlenségükre?) ma már szinte zavarba ejtő pontossággal képesek leírni, mi is játszódik le az emberi szervezetben az agyhalált megelőző pillanatokban.

Neurológusok egy csoportja kilenc haldokló ember agyának elektromos jeleit monitorozta beültetett elektródák révén, az elhalás nyomán lejátszódó mechanizmusokat, továbbá az események időbeli rendjét kísérelték meg feltérképezni. A vizsgálatokból kiviláglott, hogy az agyi neuronok még a szív leállását követő ötödik percben is működőképesek. Ezután jött egy intenzív, de rövid ideig tartó aktivitás, mely már az agysejtek visszafordíthatatlan leállását jelezte. A terjedő depolarizáció, vagy más néven terjedő depresszió néven ismert jelenség arra utal, hogy az agysejtek által tárolt elektrokémiai energia végleg elfogyott, így beindultak a halálhoz vezető toxikus folyamatok az agyban.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a végére!

Oldalak

Lifestyle
Recept
Vannak magyaros ételek, melyek híre már bejárta a világot, most mutatjuk azt az ötöt, amely a legnépszerűbb a külföldiek körében.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Utazás
Ünnepi díszbe öltözött a dél-alföldi kisváros, Csongrád. A Tisza-parti város főterén, a Kossuth téren már adventi fények, karácsonyi hangulat és változatos családi programok várják november 26-tól...