Lifestyle

Gondoltad volna? Igazából ezért érzékeljük másképp az idő múlását felnőttként, mint gyermekkorunkban

Magad is tapasztaltad már, hogy az évek múlásával egyre nagyobb léptekkel rohan az idő? Az az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói vizsgálatuk során arra a kérdésre keresték a választ, miként lehetséges, hogy a különböző életszakaszokban másképp érzékeljük az idő múlását.

Az eltűnt idő nyomában

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát – mutattak rá felmérésükben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói, akik a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar habilitált egyetemi docensének és kutatótársainak vizsgálata eredetileg egy egyetemi projekt volt, amelyet még a nyolcvanas években végeztek el. Akkor találtak egy érdekes összefüggést, az eredményt azonban mindmáig nem hozták nyilvánosságra.

Kíváncsi vagy az ELTE kutatóinak konklúziójára? Akkor lapozd fel galériánkat: rögtön jön a folytatás!

Nádasdy Zoltán és munkatársai a közelmúltban módszertani finomítások után megismételték a régi kísérletet. A kutatás során egy eseménydús, illetve egy unalmasabb, ám egyforma hosszúságú videót mutattak óvodáskorú gyerekeknek. Ezt követően megkérdezték, hogy szerintük melyik volt a hosszabb. A gyerekek több mint kétharmada azt válaszolta, hogy az eseménydús videó hosszabb volt. Ugyanezt a kísérletet megismételték felnőttekkel és az ellenkező választ kapták: több mint háromnegyedük számára az unalmas filmrészlet tűnt hosszabbnak.
Kattints a további képekért!

Ha azt hitted, hogy a kávé, illetve a benne található élénkítőszer, a koffein azonnali és tartós gyógyírt jelent az álmosságra, akkor óriásit tévedtél.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A banán általában a fogyókúrázók mumusa, így ha le szeretnénk dobni magunkról néhány kilót, biztosan lekerül a fogyasztandó gyümölcsök listájáról. Ez a nő most meghazudtolta az eddigi tényt,...
Fashion&Beauty
Ennél apróbb bikinit már régen láttunk, de Kendall Jenner tökéletes testén ez sem mutat közönségesen.
Lifestyle
Nagyon különleges helyszín ad otthont idén az Irodalom éjszakájának, ezt semmiképp se hagyd ki!