Fantasztikus élmény - Az éjszakai Állatkert teljesen elvarázsol!

„… nagyfülü bagoly őrzi az álmot/ mint kinn ezt az éjszakát…” Nem csak azoknak érdemes részt venniük az állatkerti esti séták valamelyikén, akik ismerik Weörös Sándor káprázatos látomásversét, azaz tudják, honnan származik az idézet. (x)

Egy másik világ

Akik kevéssé járatosak az irodalomban, vagy esetleg jobban érdeklődnek a zoológia iránt, azok is felfedezhetik az éjszaka csodáit az állatkertben. Zárás után ugyanis minden megváltozik: kiürülnek a sétányok, elcsendesednek a vízi madarak a Nagy tó körül, a flamingók – önmagukat bátorító – zsivajgása viszont felerősödik. A hangosbemondó szövegét felváltja az oroszlánok mordulása, amire a tevék csak flegma ringatózással reagálnak. Aki nem volt még az esti Állatkertben, az szinte el sem tudja képzelni: nincs gyerekzsivaj, tolongás a kedvenc állatok kifutója előtt, meghitt csend van, növekvő árnyékok.

Csupa érdekesség

Persze, nem csak a csend és a sejtelmes látvány vonzó. Az esti séták idején ugyanis nem szabadon kóborol a látogató az Állatkertben, hanem szakavatott vezetők kísérik a húsz fős csoportokat. Ők azok, akik mindent tudnak az állatkertről: azt, hogy miért nevezik szabadulóművészeknek az orángutánokat, mennyire hasonlítanak az emuk a dinoszauruszokra, miben különbözik egymástól a kenguruk és a vombatok erszénye, vagy valóban a világ leglustább állata-e az oroszlán. A csoportvezetők megannyi információt, állatkerti érdekességet, intimitást árulnak el és olyan helyszínekre is elvezetik az érdeklődőket, amelyekre egy hétköznapi látogatás során nem juthatnak el.

Megleshetik például az alvó kiselefántot, megcirógathatják az orrszarvút, megetethetik a zsiráfokat, sétálgathatnak egy igazi denevérbarlangban, bátorságpróbán vehetnek részt az óriáskígyók társaságában, vagy éppen asszisztenskedhetnek a Sünispotályban, a gyógyulófélben lévő madárfiókák és mentett állatok között.

Különleges élmények

Az Állatkerti Alapítvány évek óta szervezi az esti sétákat, egy-egy alkalommal három csoportot indítanak, tehát igazán bensőséges alkalom nyílik az állatok világával való ismerkedésre. A programban alkalmanként három különleges helyszínt, állati élményt biztosítanak, és évről évre bővítik a kínálatot. Az idei évben például a nemrégiben megnyílt Cápasulit is programba iktatták, ahol búvárként is dolgozó állatgondozóik mutatják be, hogy miért és mit is tanítanak a Cápasuli nebulóinak.

Sőt, a Cápasuli meglátogatása után a Weörös Sándori kérdésre is választ kaphatnak a látogatók: „Tanár úr tudná talán,/milyen hal ez? Macskacápa? Rá van írva uszonyára,/de nincs itt az ókulám."

Az esti séták időpontjai és a részletes információk: www.allatkertialapitvany.hu/esti-seta

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!