Egy életre szól - Az anya-lánya kapcsolat

Az anya-lány kapcsolatról általánosságban beszélni nem könnyű, hiszen mindenkinél más és más tényezők formálják ezen kötelék kialakulását. Mégis, alapjában véve egy olyan kapcsolatról van szó, ami már gyerekkorban kialakul.

Egy anya, a születéstől kezdve a gyerekkel van. Segíti, támogatja, s az élet összes szakaszában mellette áll. Persze az élet rögös útjai kifürkészhetetlenek, s nem mindenki mondhatja magáénak a filmekből már jól ismert, szoros anya-lánya kapcsolatot. Ennek a köteléknek a kialakulását minden embernél más és más tényezők befolyásolják. Mégis, a lányok több mint 50%-nak az anyukája a legjobb barátnője.

A magunkról alkotott kép
Temérdek vizsgálat, s persze tapasztalat szerint, a lányok énképe és önértékelése, s még a saját magáról alkotott kép is mind-mind összefügg az anya-gyermek kapcsolattal. Az, hogy valaki mennyire elégedett a külsejével is sokban összefügg azzal, hogy az anya mennyire tartja fontosnak a vonzó megjelenést. Ennek, s talán az egész kapcsolatnak az első legfontosabb lépcsője a serdülőkorban jelenik meg, amikor a kislány szépen lassan felnőtt nővé érik, s ez egyfajta közös problémákat is hozhat magával, amik akár erősíthetik a kapcsolatot. Talán ennek fontossága abban rejlik, hogy sok anya egy idő után jobban élvezi azt, hogy a gyermekével már átléptek a kukucs játékos korszakból egy olyanba, ahol már sokkal felnőttesebb témáké lesz a főszerep.

Mi a jó kapcsolat titka?
MEg kell érteni, hogy egy anya is csak ember. Furcsán hangzik, de ha elszakadunk a számonkérő, fegyelmező szülő szereptől, akkor meglátjuk benne azt a lányt, aki egyszer ő is volt. Minden anya egyszer lány volt, s most megtapasztalja, hogy milyen is a másik szerepben lenni, s megvívni ugyanazokat a harcokat, amiket régen. Hisz, egyszer mi is átkerülhetünk az ő oldalára. Fontos, hogy meglássuk, s emberszámba vegyük azt, hogy egy anyának is vannak érzései, szükségei, vágyai, akárcsak nekünk.

Persze senki sem tökéletes, és lehetnek buktatók, sőt, kisebb vagy nagyobb veszekedések egyaránt. Ilyenkor meg kell próbálni szem előtt tartani, hogy az anya csak a legjobbat akarja nekünk, hiába tűnik úgy, hogy ezzel korlátoz, vagy éppen irányít. De ezt meg kell tanulni elfogadni, hogy egy anyának ez a dolga, s teljesen mindegy hány éves is az ember, egy igazi anya az élete végéig törődni fog az ő „kicsi lányával”

A másik oldalról is számos buktatóval, s jellemhibával találhatjuk szembe magunkat. Az egyik legfontosabb, hogy az anyának el kell fogadnia lánya felnőtté válását, s néhány esetben hagynia kell, hogy a saját hibáiból tanuljon. Minden esetben erősítenie kell lánya függetlenedési törekvéseit, hiszen így válik majd teljesen felnőtté. A másik legfontosabb, hogy nem szabad önmaga tükrének tekintenie a saját lányát.

A szoros kötelék
Ha jó a kapcsolat anya és lánya között, akkor bármit megoszthatnak egymással, az úgy is megértő fülekre talál. Egy ilyen kapcsolatban az anya nem fogja kímélni a lányát a rossztól sem, ugyanúgy megmondja a véleményét, legyen szó egy pocsékul álló farmerról, vagy éppen párkapcsolatról. Ez természetesen fordítva is fenn áll.

Mindenképpen meg kell becsülni együtt töltött időt, és észrevenni, hogy minden érzés, gondolat, ami arról szól, hogy mi kik vagyunk, az anyukánktól ered. Senki sem fog minket az életben úgy szeretni, mint az anyukánk.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!