Gondolatébresztő kutatás: így érzik ma magukat a nők Magyarországon

Több segítséget várnak a férfiaktól, és szívesen vállalkoznának a magyar nők.

Reprezentatív kutatás a nők körében

Egy reprezentatív közvéleménykutatás utánajárt annak, hogy érzik ma magukat a 18-49 éves nők Magyarországon, miket éreznek kihívásoknak az élet különböző területein. Az eredmények - amelyeket a későbbiekben részletesen kifejtünk - azt mutatják: a munkakeresés kisgyermekes nőként, a túlterheltség, a munka és gyermeknevelés összeegyeztetése okozza a legnagyobb fejtörést a gyengébbik nem képviselőinek.

Stresszmentes munkahelyen a dolgozók is elkötelezettebbek

A túlterheltség általános probléma a magyar nők körében: a megkérdezettek 45 százaléka érzi ezt nagyon nagy, további 30 százalékuk pedig nagy problémának. Jó hír azonban, hogy a munkavégzés megkönnyítéséért tett törekvések viszont tényleg megtérülnek. A családcentrikusabb, tehermentesebb feltételeket teremtő munkahelyek iránt sokkal elkötelezettebbek és lojálisabbak a női munkavállalók. Mindemellett optimizmusra ad okot, hogy a kutatásban részt vevő nők körülbelül fele családbarátnak véli munkahelyét. A 20-as éveikben járó hölgyek azonban a heti munkaidő elnyúlásával, a „hétvégézéssel” küzdenek: a 18-29 éves korosztály 54 százalékára inkább vagy nagyon jellemző a hétvégi vagy ünnepnapokon való munka, a harmincasok közt ez az arány 35, a negyveneseknél 30 százalékos. Valószínűleg ez nagymértékben hozzájárul túlterheltségükhöz és összefügghet munkahelyük iránti elégedetlenségükkel is.

Gyermekvállalás vagy munkakeresés

A megkérdezettek vegyesen vélekednek: a 18-29 éves nők kevésbé félnek a gyermekvállalási korban való álláskereséstől, mint a 30-39 évesek vagy a 40-49 évesek. Kisgyermekes anyaként azonban inkább kihívásnak látják a munkahelykeresést, illetve félnek állásuk elvesztésétől és a karrierjük megszakadásától is. A munkahelyi hátrányos megkülönböztetést viszont a megkérdezett kisgyermekes nők sem érzékelik valós veszélyként. Ugyanakkor probléma, hogy az aktívan dolgozó nők rendszerint második műszakként élik meg az anyaságot, a háztartás vezetését – és igazságtalannak érzik, hogy a férfiak ebben ritkán segítenek be.

Életkortól és családi állapottól egyaránt függhet a vállalkozási kedv és a karrierlehetőségek iránti érdeklődés. A 30 év alatti nők 58%-a például kifejezetten nyitott arra, hogy vállalkozzon; ők úgy tűnik, a szabadságot, függetlenséget többre értékelik a korábbi generációk számára természetes biztos állásnál. De a gyermekek számának növekedésével a vállalkozási kedv csökkenni látszik, viszont a jelenleg nem dolgozó nők, vagy az alternatív munkarendben lévő hölgyek szintén nyitottabbak a vállalkozásra. A hagyományosnak gondolt női szerepek átalakulását mutatja, hogy a nagymamák is aktívabbak a munkaerőpiacon, emiatt viszont kevésbé számíthatnak a nagyszülői segítségre az édesanyák.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: The Independent

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!