Minél többet fogyasztasz belőle, annál jobban elhízol? A diétázók nagy kedvencétől óvnak a kutatók
A legtöbben úgy diétáznak, hogy igyekeznek az általuk nagyon szeretett, de hizlaló ételeket, italokat valamivel helyettesíteni - mondjuk a cukormentes változattal. Diétás üdítő, cukormentes joghurt, stb. Egy új kutatás azonban azt állítja, hogy ezek a termékek pont az ellenkező hatást érik el. Olvass tovább a részletekért!
A cukormentes sem megoldás - a kutatók szerint
Évtizedek óta úgy vagyunk kódolva, hogy ha lehet, tartózkodjunk a cukortól, vagy szorítsuk a minimálisra az elfogyasztott mennyiséget. Az ok egyszerű: a cukor elhízáshoz vezethet, elősegítheti a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulását, illetve korai halálozást is eredményezhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden olyan termék, ami „cukormentes” címkével van ellátva, garantálja a diéta sikerét - írja a Popsugar.
Egy ausztrál tanulmány, amit néhány napja publikáltak a Cell Metabolism című lapban, azt írja: „mind az állatokon, mind pedig az embereken végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a mesterséges édesítők (különösképpen a szukralóz) fokozzák az éhségérzetet és arra sarkallnak, hogy még többet egyél. Ráadásul az egészségnek is árthatnak”.
Érdekesség, hogy egy 2013-as kutatásból már kiderült, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó termékek túlsúlyhoz vezethetnek, úgyhogy a fogyókúra sikere és az egészséged érdekében jobb, ha korlátozod a fogyasztásukat.