8 illemszabály, amit régen minden gyerek tudott – Ma viszont csak bántóan kevés

Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt a gyerekek illedelmesebbek, udvariasabbak, tisztelettudóbbak voltak? Az biztos, hogy a következő 8 illemszabályt (amit a littlethings.com-ról lestünk) megtanulták – nem úgy, ahogy a mai lurkók nagy része.

Tiszteld a felnőtteket – és ezt mutasd is ki!

Régen, amikor egy felnőtt belépett a szobába, a gyerek azonnal kifejezte, hogy respektálja őt. Például abbahagyta, amit éppen csinált, felállt, üdvözölte, figyelt rá, beszélgetett vele. Nem tegezte, hanem magázta, hogy a megszólítással is éreztesse, megadja neki a kellő tiszteletet.

Ne szaladgálj a házban!

Évtizedekkel ezelőtt minden gyerek tudta, hogy a házban tilos a szaladgálás. Ha nem bírtak magukkal, vagyis zabszem volt a fenekükben (ahogy a szülők hívták ezt az állapotot), akkor mindig ki kellett menniük az udvarra és ott levezetniük a feszültséget. Elképzelhetetlen volt, hogy a lurkók rendbontást csináljanak odabent – ha mégis, büntetést kaptak érte.

Add át a helyedet!

Minden gyerek tisztában volt vele, hogyha felszáll a közlekedési eszközre egy idősebb ember, esetleg belép a szobába és nincs ülőhelye, akkor rögtön át kell adnia neki a sajátját. Nem kellett őket figyelmeztetni arra, hogy a fiataloknak még több erejük van állni, így legyenek udvariasak – egyértelmű volt, hogy megteszik ezt a gesztust.

Ne szakítsd félbe a felnőtteket!

A régi szép időkben a gyerekek megtanulták, hogyha a felnőttek beszélgetnek, ne szakítsák őket félbe, csak ha valami nagyon fontos közlendőjük van. Ebben az esetben minden lurkó tudta, hogyan lehet illedelmesen felhívni a szülők figyelmét magukra. Nem közbekiabálással, nem zajcsapással, nem rendbontással.

Fotó: Fortepan

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!