Lifestyle

Csomagot vársz és ilyen SMS-t kaptál? Csomagküldő cég nevében próbálnak bankkártya adatokat kicsalni, mutatjuk, mire ügyelj

Karácsony előtt sokan várunk csomagokat, hiszen a modern korban már legtöbben igyekszünk megspórolni a plázában való sorban állást, ezért inkább online rendeljük meg szeretteink ajándékait. Mint kiderült, vannak, akik ezzel is megpróbálnak visszaélni.

"Kézbesítési hiba"

Ahogy sokan, én is idén a legtöbb karácsonyi ajándékot online vásároltam meg, így a napokban-hetekben számos csomagot várok, kapom is naponta az SMS-eket mindenféle csomagküldő cégektől, hogy mikor várhatom a kézbesítést. Ma reggel azonban egy gyanús SMS érkezett, mellyel kapcsolatban ha nem vagyok eléggé éber, óriási átverés áldozata lehettem volna. Egy furcsa +33-mal kezdődő, nagyon hosszú telefonszámról érkezett a következő üzenet: "Az On csomagjanak kezbesiteset blokkoltak. Kerjuk, frissitse cimet az uj cimet a https://bollivander.com/r/WmtzlRf oldalon."

Nemcsak a telefonszám, de az üzenet tartalma is gyanús volt, hiszen mindig, mindenhol ügyelek arra, hogy helyesen adjam meg a címemet, és a csomagküldő cégek sem ilyen retorikával szoktak kommunikálni az ügyfelekkel. Rákattintottam a linkre, ami az SMS-ben volt, ami egy, a DHL hivatalos honlapjához nagyon hasonlító oldalra vitt, ahol először azt kérték tőlem, hogy adjam meg a címem, majd a következő oldalon már a bankkártya adataimat kérték, hiszen felszámoltak nekem egy kisebb összeget, amiért újra kell kézbesíteniük a csomagomat.

dhl átverés csalók

Mielőtt még bármilyen fontos adatot megadtam volna, azonnal tárcsáztam a DHL hivatalos ügyfélszolgálatát, ahol egy kedves hölgy tájékoztatott arról, hogy naponta rengeteg ügyfelük telefonál ezzel kapcsolatban és itt egyértelműen csalókról van szó, akik ezzel a módszerrel próbálnak bankkártya-adatokat kicsalni az emberektől, majd ki tudja, mennyi összeget leemelni a gyanútlan áldozat számlájáról. Az ügyintéző hölgy hozzátette, hogy a DHL, de általánosságban a legtöbb csomagküldő cég nem számol fel semmilyen összeget, ha a kézbesítés elsőre sikertelen volt és újra ki kell vinniük a címre a csomagot, így ha bárki ezzel próbálkozna, az máris okot ad a gyanakodásra.

A legfontosabb tehát, hogy legyünk éberek, mert a csalók, akik a pénzükre pályáznak, szinte már minden héten új módszerekkel próbálnak megkárosítani minket. Igyekezzünk felhívni ismerőseink, családtagjaink figyelmét is az ilyen esetekre, különösen az idősekét, akik nincsenek minden esetben felkészülve az internet és a modern világ ilyenfajta veszélyeire és sok esetben hiszékenyen járnak el.

Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Kezdetben minden zuhany káprázatos és csak úgy csillog a tisztaságtól: a csempe szép fehér, a fugák makulátlanok és az üvegajtók teljesen átlátszók. Ám az idő múlásával, akármilyen rendszeresen is...
Sztárok
Harry herceg nyitott lenne a békülésre, főleg most, hogy édesapja, III. Károly, valamint sógornője, Katalin hercegné is súlyos betegségben szenvednek. Vajon van egyáltalán erre esély?
Fashion&Beauty
A dús szemöldök az egyik legnagyobb trend idén, amiről mindenki csak álmodozik. Azonban, ha megfogadsz pár egyszerű tippet, gyorsan elérheted a tökéletes formát, méghozzá természetes úton, rövid idő...