Lifestyle

Ez vár ránk is? Apokaliptikus állapotok uralkodnak Európában a tikkasztó hőség és szárazság miatt - az időjárás lehet a legnagyobb ellenségünk

Európa szenved, a hőmérséklet 43 Celsius-fok fölé emelkedik, ami szárazságot okoz Olaszországban, valamint erdőtüzeket szít Portugáliában és Spanyolországban.

Az időjárás lehet a legnagyobb ellenségünk a jövőben

A kontinensen szélsőséges hőmérsékleti viszonyok uralkodnak. Olaszországban a csapadékmennyiség 45 százalékos csökkenése és a 34 Celsius-fokos magas hőmérséklet együttesen azt eredményezte, hogy a toszkánai Serchio folyó kiszáradt. A látvány szembetűnő, mivel a Serchio Toszkána régió egyik legfontosabb folyója, és az elkövetkező napokban a hőmérséklet még tovább emelkedik 38 Celcius-fokra. Olaszországban ez minden idők legmelegebb éve, de emellett a súlyos aszály is problémák sorát hozza.

A spanyolok is extrém hőséget tapasztalnak, parkok árnyékában, strandon, jeges italokat kortyolgatva próbálják túlélni, hogy a hőmérő higanyszála a 43 Celsius-fokot is elérte. Spanyolország délnyugati részén egy tűzvész miatt a hatóságok elővigyázatosságból 30 embert evakuáltak az otthonokból. Az El Ronquillo falu közelében lévő tűzesethez mintegy 115 tűzoltót vetettek be helikopterekkel és repülőgépekkel.Az országban idén már a második hőhullám van, az előző júniusban volt, amikor Közép- és Dél-Spanyolország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot.

A meleg nyári napsütés és egy Észak-Afrika felől érkező forró légfront együttesen a hőmérsékletet az egekbe repítette - közölte vasárnap az AEMET állami meteorológiai előrejelző intézet, kik szerint a hőhullám július 14-ig kitarthat. A legmagasabb vasárnap mért hőmérséklet 43 Celsius-fok volt a Guadalquivir folyónál, a dél-spanyolországi Sevilla közelében és Badajozban, az ország nyugati részén.

A 45 éves Rasha, az Abu Dhabiban élő szíriai egészségügyi vezető számára a hőhullám nem kívánt meglepetés volt a nyaraláson. "Nem olyan élvezetes, mint amilyennek egy nyaraláson szeretnénk, de ez van, ami van. De a sivataghoz képest nem is olyan rossz" - mondta a Reutersnek. A 37 éves Lazaro Cun, egy guatemalai építőmunkás a madridi Casa de Campo parkban maradt az árnyékban, hogy elmeneküljön a hőség elől. "Meleg van, de legalább a szellővel miatt kicsit jobban érzi magát az ember" - mondta.

Ruben del Campo, az AEMET szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a dél-spanyolországi Corbodában vagy Extremadurában a hőmérséklet elérheti a 44 Celsius-fokot. "Kedden és szerdán a 42 Celsius-fokot is elérheti Közép-Spanyolország egyes részein, például Kasztília és Leónban, valamint Galíciában". Del Campo azt tanácsolta az embereknek, hogy kerüljék a túlzott fizikai aktivitást, vigyázzanak a magas hőmérsékletre érzékeny idősekre, és igyanak sok vizet.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle