70 milliárd forint egy négyzetméterért – Elkelt Andy Warhol ikonikus Marilyn Monroe-portréja

Alig négy perc kellett, hogy megtalálja új gazdáját a pop-art királyának egyik leghíresebb műalkotása. Az illető ráadásul hajlandó volt rekordárat fizetni Marilyn Monroe portréjáért.

Többszörös rekorder

Andy Warhol egy Marilyn Monroe-t ábrázoló híres 1964-es portréja 195 millió dollárért (69,9 milliárd forint) kelt el egy hétfő esti New York-i aukción, ezzel a szitanyomat lett minden idők legdrágább, amerikai alkotótól származó műve, egyben a legdrágább 20. századi műalkotás, amelyet nyilvános árverésen eladtak.

A Shot Sage Blue Marilyn című, 101,6-szer 101,6 centiméteres lenvászon alkotás a tragikus sorsú filmcsillag egy, a Niagara című film promózása során 1953-ban készült fényképén alapul, és Warhol legismertebb műve a Campbell leveskonzervet ábrázoló kép mellett (a művész öt darab Monroe-portrét festett, különböző színű hátterekkel). A mű a várakozásoknak megfelelő áron, négy perc alatt talált gazdára a Christie's manhattani székházának zsúfolásig megtelt aukciós termében.

Az ikonikus képet a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány bocsátotta áruba, amely a teljes bevételt jótékony célokra (gyermekek egészségügyi ellátására és oktatására) fordítja. A vásárlót eleinte nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy a győztes ajánlatot egy helyszínen lévő licitáló tette. Később kiderült, hogy Larry Gagosian műkereskedő tette a rekordajánlatot, az azonban továbbra sem ismert, hogy magának vagy másnak szánja a művet.

Az eddigi 20. századi rekordot Pablo Picasso Les femmes d'Alger (version 0) című festménye tartotta, amely 179,4 millió dollárért kelt el 2015 májusában. Ezt megközelítő, 170,4 millió dolláros árat fizettek 2015 novemberében Amedeo Modigliani Nu couché című művéért. Az abszolút árverési rekordot a Salvador Mundi című, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény tartja, amelyet 2017-ben vásárolt meg 450,3 millió dollárért a szaúd-arábiai trónörökös. Andy Warhol korábbi legdrágább alkotása a Silver Car Crash (double disaster) című, autóbalesetet ábrázoló monumentális festménye volt, amelyet 105 millió dollárért adtak el 2013-ban.

Most egy olyan optikai csalódást mutatunk, mely még a legtapasztaltabb és legintelligensebb versenyzőknek is rendesen feladja a leckét. Kíváncsiak vagyunk, vajon téged is az őrületbe kerget-e.

Leadfotó: Dia Dipasupil/Getty Images

Oldalak