Árverésre bocsátják Ceausescu lányának autóját: innen indul a licit a történelmi jelentőségű járműért

Május 19-én kerül sor a román diktátor lányának egykori autójára kiírt árverésre.

A titkosszolgálat segített beszerezni az autót

Zoia Nicolae és Elena Ceaușescu lányaként látta meg a napvilágot 1949-ben Romániában. A matematikus végzettségű nő a Renault Fuego GTS-5 1983-ban kapta szüleitől nászajándék gyanánt, mikor feleségül ment Mirceau Oprenhez, a Bukaresti Műszaki Egyetem mérnökéhez. Az autót Franciaországból rendelték, a folyamatban részt vett a titkosszolgálat is.

A véreskezű kommunista vezetőt és feleségét 1989. december 25-én végezték ki, melyet még Magyarországon is élőben közvetítettek a TV-csatornák. Ezt követően a házaspár minden vagyonát zárolta az ügyészség, beleértve Zoia autóját is, aki egyébként szülei kivégzése előtt egy nappal testvéreivel együtt börtönbe került, majd 8 hónap után amnesztiával szabadultak. Zoia 2006-ban tüdőrákban hunyt el.

1996-ban járt le a büntetőeljárás, ekkor az elkobzott vagyontárgyak egy részét, köztük a Fuego-t is visszaszolgáltatták, így kis ideig Zoia tulajdonában volt. Arról nincs információ, hogy az elmúlt években az autó hol és kinél volt, azonban az aukción nem becsülhetik olyan nagyra az értékét, hiszen 500 euróról, körülbelül 190 ezer forintról indul a licit, ami más történelmi vagy popkulturális értéket képviselő, már elárverezett autók induló licitjéhez képest igen alacsony. Vegyük csak példának Marilyn Monroe Ford Thunderbird-jlt, ami átszámítva több mint 130 millió forintért kelt el, vagy Michael Jordan Mercedes Coupe-ját, amiért valaki 72 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett.

Forrás: Autoevolution Fotó: GettyImages

Oldalak