Közeleg a hőség, egyre többször csúszik le egy hideg fröccs: de hogyan hat az alkohol az anyagcserére és a súlyunkra? Így maradj tudatos!

A nagy melegben sokaknak jólesik egy fröccs vagy valamilyen gyümölcsös cider, ízesített sör. De milyen hatással van anyagcserénkre, a testsúlyunkra?

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. dr. takács hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

Mire figyeljen az az egészségtudatos egyén, akinek nincs súlyproblémája, szénhidrát-anyagcsere zavara?

Az alkohol extra energiabevitelt jelent, hiszen 1 deciliter sör 40-50 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi száraz bor 60-70 kalóriát, édes bor vagy pezsgő 80-100 kalóriát, pálinka 200-300 kcal, a likőrfélék pedig akár 400-500 kalóriát is hordozhatnak. Ha aznap nem történik előtte extra energialeadás, tehát sport, akkor a szokásos energiabevitel mellett az alkoholfogyasztás pozitív energiamérleget, azaz testsúlygyarapodást okoz.

Emellett az alkohol dehidratálja a szervezetet. Fogyassz a szokásosnál is több folyadékot, hiszen a folyadékhiány befolyásolja a koncentrációt, fejfájást okozhat. Ha megiszunk egy korsó sört, akkor a vese nemcsak azt a fél liter vizet fogja kiválasztani, hanem mellé még 180 gramm vizet. Minden korsó sör tehát nagyjából két deciliter extra folyadékveszteséget okoz.

Az alkohol központi idegrendszerre kifejtett hatása által rontja a koordinációs képességeket. Ha iszol, semmiképp ne vezess, nem csak a saját életedért vagy felelős az utakon.

Mire figyeljen, aki diétázik és szeretné megőrizni a testsúlyát, netán fogyni is?

Mindig azt szoktam mondani, amikor fogyni vágyóim az alkoholról kérdeznek, hogy döntsük el mit szeretnénk, ugyanis amíg a szervezetnek alkoholt kell bontania, zsírt nem fog, gátolja a szervezet zsírégetését. Egy jó tanács: ne álljunk másnap a mérlegre, azonnal befolyásolni fogja a testsúlyunkat, nem ad majd reális képet, hiszen nem a zsírtartalék gyarapodott, folyadékháztartásunkat borította fel az alkohol.

Az alkohol növeli a vízvisszatartást, ezért lehet akkor is nagyobb a testsúlyod másnapra annak ellenére, hogy úgy érzed, nem ettél sokat. Ha magas szénhidráttartalmú italt fogyasztottál még annak a veszélye is fennáll, hogy minden gramm szénhidrát 4 gramm vizet köt meg, így a puffadás esélye még nagyobb. Hidratálj, ha úgy érzed vizesedsz, nem az a megoldás, hogy kevesebbet iszol. Minél kevesebb a folyadékbevitel, annál inkább tartalékol a szervezet.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2