Hihetetlenül alacsony a koleszterintartalma, és még a szíved egészségét is védi, mégsem eszel eleget ebből a húsból

Úton-útfélen azt hallhatjuk, mennyire fontos része a tudatos táplálkozásnak a koleszterinszegény ételek fogyasztása. Nos, a legtöbb ember tányérjára mégsem kerül abból a húsból, melynek a legalacsonyabb a koleszterintartalma.
A koleszterin leghatékonyabb ellenszere?
Ma már szükségtelen hangsúlyozni, mennyire fontos az általános egészség és a jó közérzet szempontjából a tudatos, kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend. De mit is jelent a gyakorlatban a tudatos táplálkozás? Nos - kis túlzással - egy rakás olyan részletszabályt, amit az emberek többsége hajlamos nagyvonalúan figyelmen kívül hagyni. És miért? Mert e szabályok betartása különösen nagy odafigyelést, kellő arányérzéket, precizitást, pontosságot és következetességet igényel. Na jó, de kinek van ilyesmire ideje a modern kor rohanó tempója mellett, a fékevesztett iramú mindennapok zavarba ejtő kavalkádjában?
Rengetegszer hallhatjuk például, hogy érdemes olyan ételeket választanunk, melyek koleszterinszintje nem lép túl egy bizonyos határt. A koleszterin persze nélkülözhetetlen a szervezetünkben, túlságosan magas szintje viszont nem várt egészségügyi következményekkel járhat.
Maga a koleszterin több létfontosságú funkció ellátásához is szükséges, hiszen energiával látja el a különböző sejteket, lényeges szerepet tölt be a sejthártyák felépítésében, sőt az epesavak, bizonyos hormonok és vitaminok (például a D-vitamin) termelődéséhez is aktívan hozzájárul.
Noha a magas koleszterinszint, a hypercholesterinaemia akár örökletes hajlam, vagy belgyógyászati-, illetve anyagcserebetegségek miatt is kialakulhat, sokszor a helytelen táplálkozás az oka.
Ha úgy érzed, téged is fenyeget a magas koleszterinszint veszélye, akkor a magas rosttartalmú, növényi eredetű ételek (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek) mellett a borjúhúst, a tengeri halak húsát, a sovány tejtermékeket és a telítetlen zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazó magvakat (lenmag, mogyoró, dió, mandula) érdemes fogyasztanod - tanácsolják a kutatók.
Ugyanakkor van egy roppant alacsony koleszterintartalmú hús is, ami ebből kifolyólag bátran fogyasztható akár nagyobb mennyiségben is, a magyarok többsége mégsem ismeri.
Lapozz tovább, a következő oldalon eláruljuk, melyik húsra gondolunk!





























