„A világnak mindenféle elmére szüksége van” – tehetséges autista fiatalok az élvonalban

Szakemberek egyre több kiemelkedően tehetséges emberről állapítják meg, hogy viselkedésük alapján autizmussal élhettek: Albert Einstein, Andy Warhol, Temple Grandin, Steve Jobs és Bartók Béla is mutattak olyan tüneteket, amelyek alapján a szakemberek erre a következtetésre jutottak. Összeállításunkban olyan fiatalokat mutatunk be, akik ezzel az idegrendszeri rendelleneséggel élnek, s közben kiemelkedően tehetségesek a sportban, a zenében, és a képzőművészetekben.

Nehéz helyzetben az autista gyerekek

A WHO szerint jelenleg minden 160. gyermek autizmus-spektrum zavarral él a Földön, és annak ellenére, hogy egyre többeknél diagnosztizálják ezt a túlnyomó részt genetikai eredetű rendellenességet, az anyagi támogatás hiánya miatt gyakran nehéz helyzetbe kerülnek a fiatalok és családjaik. Egy kutatás szerint sok esetben autisztikus viselkedésként azonosíthatóak a tehetséges emberek személyiségének olyan sajátosságai, mint például a szociális interakciók készségbeli gyengesége, a társas beilleszkedés zavara, valamint a gyakran kényszeressé váló, hihetetlen nagy motiváció. Azonban fontos leszögezni, hogy a tehetség nem egy tulajdonság, hanem sajátos attitűd, viszonyulás, reakció és észlelés produktuma.

A tehetség már gyermekkorban megmutatkozik, azonban a gyerekek furcsaságait akár zavarként is azonosíthatják. A szülőknek ezért érdemes odafigyelniük gyermekükre, kifürkészniük milyen tevékenységben kiemelkedőek, hiszen ahogy azt a most is aktív, híres amerikai pszichológus, az állati viselkedés egyik legnagyobb szakértője – aki maga is autizmussal él –, Temple Grandin mondta: „A világnak mindenféle elmére szüksége van.”

Nem kell, hogy álom legyen az Olimpia

A 2019-es Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon Abu-Dhabiban négy magyar cselgáncsozó képviselte hazánkat: Váczi Alexandra, Gátfalvi Vivien, Hajdú Ádám és Kovács Ádám. A Speciális Olimpiai mozgalom azért jött létre, hogy a nyolcéves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő embereknek is lehetőségük legyen edzeni és versenyezni a különböző olimpiai sportágakban. Kovács Ádám 2011-ben kezdett el cselgáncsozni a jónevű, sok autista fiatal által látogatott budapesti gyógypedagógiai iskolában, a SOFI-ban, és a Pestszentlőrinc-Kassa SE integrált edzéseire jár. Ádám versenyszereplései kiemelkedőek, minden mérkőzésén dobogós helyezéseket ért el, 2019-ben aranyéremmel tért haza a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról.

A festés megkönnyítheti a kommunikációt

Az Egyesült Királyságban élő Iris Grace még csak tizenegy éves, de már cikkezett róla a CNN és a The New York Times is. A kislány szülei akkor lettek figyelmesek a rendellenességre, amikor Iris nem volt hajlandó megszólalni és egyértelműen kerülte a szemkontaktust. A kislánynál ezt követően diagnosztizáltak autizmust. A környezet szerint a festés pozitívan befolyásolja Iris hangulatát és kommunikációját, szülei a képek segítségével megismerik, hogy lányukat mi nyomasztja, vagy mi okoz neki örömöt.

A festés pozitívan befolyásolhatja az autizmussal élő gyerekek hangulatát

A zene jótékony hatása

Dezső Márton 1991-ben született Debrecenben, hároméves korában diagnosztizáltak nála autizmust, ami miatta mozgásfejlődésben is elmaradt kortársaitól. Édesanyja sokféle terápiára hordta kisfiát, a sport és a zene is jótékonyan hatott Mártonra. Ötévesen ült zongorához, pár nap után már két ujjal játszott a hangszeren. A hallás utáni tanulástól fokozatosan jutott el a kottaolvasásig, majd az önálló tanulásig. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának fiatal növendékei nagy hatással voltak rá, és mára már nemcsak Debrecenben ad koncerteket a tehetséges fiatal, hanem az ország egyre több pontján megfordul.

Író, informatikus, aktivista és autizmussal él

Oravecz Lizanka 32 éves koráig rengeteg pszichiátriai kezelésen átesett, végül megkapta az autizmus-spektrumzavar diagnózist. Kitartó önismereti munkával megtalálta helyét a világban, informatikus és aktivista, a Lélekhely Egyesület alapító elnöke. Az Autista vagyok Youtube-csatorna egyik készítőjeként több mint 6570 feliratkozó követőnek mutatja meg ennek az idegrendszeri rendellenességnek a különböző oldalait. 2017-ben Lizanka címmel jelent meg könyve, amelyben kendőzetlenül mesél életéről, az autizmusról és a magyar pszichiátriai ellátórendszerről.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány „AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért” tehetséggondozó programjára augusztus 31-ig várják a pályázók jelentkezését, amelyen kiemelkedő képességű, autizmus-spektrum zavarral élő fiataloknak kíván segítséget nyújtani tehetségük kiteljesítésében. A program ugyanakkor az autizmus spektrumállapot társadalmi elfogadottságának növelésére is törekszik. A sikeres pályázók az alapítvány által nyújtott anyagi támogatást többek között eszközbeszerzésre, képzés költségeinek fedezésére, szoftver, hardver és applikációvásárlásra, mentori és terápiás költségek fedezésére, valamint egyéb költségek elszámolására fordíthatják. A pályázatra a www.egyuttazautistakert.hu oldalon megtalálható pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amelyet postai vagy elektronikus úton is el lehet küldeni. A pályázattal kapcsolatos minden további információ megtalálható az Alapítvány weboldalán, az alábbi címen.

Forrás: Együtt az Autistákért Alapítvány
Fotók: 123rf.com

Oldalak