Lifestyle

A séf, aki büszke arra, hogy egyre több nő bizonyíthat a szakmában – Interjú Szulló Szabinával

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj egyik jelöltjével beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb gasztroteljesítmény kategóriában várja a közönség szavazatait.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Szulló Szabina

Szabina a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben kezdte pályafutását. 2000-ben a Gerbeaud-ház konyhafőnök-helyettese, majd konyhafőnöke, 2007-ben pedig az Onyx séfje lett, ahol 2011-ben, első magyar séfekként Széll Tamással Michelin csillagot kaptak. 2016-ban az étterem konyhájának vezetése mellett a Bocuse d’Or csapatában elnöki pozíciót töltött be, és csapattagként is segítette a munkát. 2017 februárjában Széll Tamással közösen megnyitoták a Stand 25 bisztrót, 2018 nyarán pedig első saját fine dining éttermüket, a Standot. A Stand25 tavaly Bib Gourmand minősítést kapott a Michelin kalauzban, a Stand pedig február végén az év legjobb éttermének járó díjat vehette át a Dining Guide Év Étterme gálán. Értékes és példaértékű teljesítménye miatt az egyik esélyese lett a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díjnak A Leginspirálóbb gasztroteljesítmény kategóriában.

Mit szólsz ahhoz, hogy inspiráló nőnek jelölt a Femcafe.hu?

Örülök neki, hiszen nagyon klassz dolog, hogy a nőket elismerik, pláne a mi szakmánkban, ami még mindig egy férfiak uralta terület. Általában az éttermi konyhákban 1-2 nő színesíti a személyzetet, mert ez nem egy családbarát munka. Itt emelni kell, férfiak között dolgozni, alkalmazkodni a hideghez, meleghez. Már régóta csinálom, nekem nem tűnik fel, de aki fiatal lányként belecsöppen, azt ez könnyen eltántoríthatja. Büszke vagyok rá, hogy most is sok fiatal lányt nevelünk a szárnyaink alatt. Remélem, egy nap majd őket is jelölik erre a díjra. Az lesz az igazán jó visszacsatolás nekem, hogy jó tanítványaim vannak.

Mennyire tudsz azonosulni azzal a szóval, hogy inspiráció? Jellemző rád, hogy inspirálsz másokat?

Akik ismernek, tudják rólam, hogy alázattal dolgozom. Újra visszakanyarodok ahhoz, hogy nőként a konyhában sikereket elérni megint csak ritka dolog. Az, hogy a szakmai dolgokon túl is felnéznek rám, talán amiatt van, mert a fegyelem és a szakmaiság mellett igyekszem az emberi oldalára is odafigyelni a dolgoknak. Ez nem egy gyár, itt mindenki számít, nekem fontos a kollégák véleménye.

Mi a helyzet a másik oldallal? Téged ki vagy mi inspirál a hétköznapokban?

Világversenyeken rengeteg séffel, baráttal, már-már családtagnak mondható emberrel találkozom, akik nagyon sokat tettek le az asztalra, és ez nagyon inspirálóan hat rám. De az is ugyanígy feltölt, ha lemegyünk a családommal a Balatonra, vagy ha látom, a 90 éves nagymamám mire képes a konyhában. És a kollégáimat is ugyanúgy ide sorolom. Engem nagyon sok minden mozgat, főképp az, amivel le tudunk tenni valamit az asztalra, aminek van jövője, ami valamit elindít. Bármilyen kezdeményezés, amiből egy tudatos, jó dolog születhet. Bármi, amivel maradandót alkothatok.

Említetted a nagymamádat. Miatta lettél séf?

Nálunk mindig központi dolog, hogy a család együtt eszik, legyen szó otthoni főzésről, bográcsozásról, kerti sütögetésről. Édesanyám egy ötcsillagos szállodában volt szakács, így elég fiatalon, már gyerekként bepillantást nyertem a munkájába. Az akkor engem nagyon legnyűgözött, ezért is választottam ezt a szakmát. Amikor szakácstanuló voltam, sokat segítettek, hétvégente gyakoroltunk, együtt főztünk. A családi ebédeken azonban még mindig a nagymamám főz, anyukámmal mi csak besegítünk neki. Nemrég múlt kilencven éves, de nem engedi át a konyhát, az ő kezében van a fakanál. Hozzáteszem, a nagymamám talán három éve hiszi el, hogy tudok főzni.

Számtalan díjjal kitüntettek, melyikre vagy a legbüszkébb?

Az egyik kétségkívül a 2016-os Bocuse d’Or Europe győzelem. Igaz, hogy "csak" a háttérből segítettem a munkát, de az egész magyar csapat teljesítményére büszke vagyok. A másik pedig a Stand étterem, hiszen ezzel azt az álmot váltottuk valóra, amit már évek óta dédelgettünk. Február 25-én megkaptuk az év étterme díjat, mindössze nyolc hónap nyitva tartás után. Nyilván nem ezt a pár hónapot díjazták, hiszen évek hosszú munkája áll emögött. Sok mindenre büszke vagyok, de ezekre leginkább.

Adódik a kérdés: van kedvenc ételed?

Nincs, ez nagyon hely és alkalomfüggő. Otthon imádom a bográcslecsót, egy étteremben pedig azt kóstolom a legszívesebben, amit a séfek "saját" menüjeként emlegetnek. Balatonon halat sütünk, otthon a kertben kakaspörköltet főzünk, míg a mamánál a fatüzelésű kályhában megpirítjuk a kenyeret, megkenjük zsírral és megszórjuk hagymával. Ott soha nem jutna eszembe egy medium bélszín. A kedvencem nagyban függ a hangulatomtól és attól, kivel eszem éppen.

SZAVAZZ SZABINÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó: Pannon Presztizs - ifj, Nagy György

Oldalak

Lifestyle
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...
Fashion&Beauty
A különféle izgalmas ruhatrendek mellett idén természetesen a figyelemre méltó cipőkből sem lesz hiány.