Andy Dufrense története még mindig a szívünkbe mar - meglepő kulisszatitkok A remény rabjairól

A bemutatója idején közöny fogadta, ma pedig sokan a világ legjobb filmjének tartják. A magyar származású Frank Darabont 1994-es börtöndrámája, A remény rabjai még most, 2022-ben is nézők millióit nyűgözi le. Összeszedtünk néhány izgalmas kulisszatitkot a 28 évvel ezelőtt készült modern klasszikusról.

Egy modern klasszikus, mely sosem megy ki a divatból

Ma ünnepli 63. születésnapját a magyar származású Frank Darabont, a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb hollywoodi forgatókönyvírója és rendezője, akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint A remény rabjai, a Halálosoron, a Mi lenne ha? című nagyjátékfilmek és a Walking Dead című horrorsorozat. Sajnos a háromszoros Oscar-jelölt Darabont karrierje mára megfeneklett (a 2007-es A köd óta nem is rendezett egészestés mozit), életműve mégis figyelemreméltó. Az 1994-es A remény rabjaival például filmtörténelmet írt: a Stephen King közismert regénye nyomán készült nagyívű, szívszorító börtöndráma, bár bemutatása idején szinte senkit sem érdekelt, az elmúlt évtizedekben óriási rajongótáborra tett szert mind a szakma, mind pedig a közönség köreiben. 2009-ben az Internet Movie Database (IMDb) látogatóinak szavazatai alapján a világ 250 legjobb filmjét tömörítő lista élére került, megelőzve ezzel a hetvenes évek nagy gengszterklasszikusát, A Keresztapát is.

A remény rabjai huszonnyolc évvel ezelőtt készült, de Andy Dufrense (Tim Robbins) históriája a mai napig a szívünkbe mar. A filmet íróként is jegyző Darabont finom ecsetvonásokkal, érzékenyen festette meg egy jobb sorsra érdemes, ártatlanul elítélt férfi történetét, aki börtönévei során egyetlen napra sem veszítette el a majdani szabadulás reményét, s ezzel örökre bebizonyította emberi nagyságát. A kilencvenes évek egyik legemberibb, legmegrázóbb és legszebb (börtön)drámája a mai napig nem veszített frissességéből és zsenialitásából. Összegyűjtöttünk pár érdekes, humoros és/vagy meghökkentő kulisszatitkot a csaknem harminc éve készült modern klasszikusról.

A jelenetben, melyben Andy (Tim Robbins) és Red (Morgan Freeman) először beszédbe elegyedik egymással, Red épp baseballt játszik. A szcéna leforgatása kilenc órán keresztül tartott, Freeman pedig zokszó nélkül dobálta a baseball-labdát, ahányszor csak újravették kettejük párbeszédét. Másnap a forgatáson az Oscar-díjas színész bal karja nemigen volt használható állapotban.
Kattints a további képekért!

Richard Nixon hajdani amerikai elnök felvette az ellenségei listájára, karrierje során rengetegszer tévesztették össze Marlon Brandóval, és kezdetben úgy érezte, első filmje a világ legrosszabbja: összegyűjtöttük a legizgalmasabb érdekességeket minden idők egyik legnagyobb mozisztárjával, a 97 éve született Paul Newmannel kapcsolatban.

Leadfotó: Facebook.com/TheAcademy

Oldalak