Ettől tuti öregnek fogod magad érezni: filmek, amik idén 25 évesek

1997 jó év volt filmek szempontjából, számos olyan alkotást mutattak be ekkor, ami mára klasszikusnak számít. De akárhogy is nézzük, mindennek már negyedévszázada, és bizony néha megdöbbentő a felismerés, hogy egy-egy gyerekkori kedvencünk bizony már 25 éves…

Rohan az idő

„Régen minden sokkal jobb volt…” – hangzik a mindenki által ismert mondás, ami előszeretettel hangzik el szülők, nagyszülők, idősebb rokonok szájából. Gyerekként talán csak megforgattuk a szemünket, mikor meghallottuk, mert nem értettük, miért sírják vissza az öregek a régi szép időket, mikor a jelenben minden sokkal izgalmasabb és érdekesebb. De aztán elkerülhetetlenül felnövünk, és az érettség egy szintjén már el tudjuk ismerni, hogy a nosztalgia elkerülhetetlen, és számunkra is szentimentális jelentőséggel bír múltunk egy-egy darabja. Ilyenek lehetnek például a filmek, amiket anno VHS-en néztünk, akár az otthoni gyűjteményben volt meg, vagy kölcsönkértük egy ismerőstől, de még a videótékák koncepciója sem volt ismeretlen egy bő évtizeddel ezelőttig. Az idő múlását pedig mi sem mutatja jobban, mint alábbi gyűjtésünk: a galériánkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amiket 1997-ben mutattak be, vagyis idén már 25 évesek. Na, így már öregnek érzed magad?

Lapozd fel a galériánkat!

Titanic 1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.
Kattints a további képekért!

A bemutatója idején vak közöny fogadta, ma pedig sokan a világ legjobb filmjének tartják. A magyar származású Frank Darabont 1994-es börtöndrámája, A remény rabjai még most, 2022-ben is nézők millióit nyűgözi le, ugyanis fantasztikusan megírt, sallangmentes, szívünkig hatoló történetet mesél el kiváló színészek tolmácsolásában. Összeszedtünk néhány izgalmas kulisszatitkot a 28 évvel ezelőtt készült modern klasszikusról.

Leadfotó: CBS via Getty Images

Oldalak

Címkék: