A legfontosabb tények, amit a húsfogyasztásról tudni kell
Az egyik legfontosabb élelmiszerünk a hús. Fogyasztása változatos, különböző köretekkel és ízesítve készíthetjük el. Ám nem árt odafigyelni néhány alapvető szabályra a fogyasztása során.
Mely tényezők ezek?
Miután megvásároltuk a boltban, a friss terméket hideg és bő vízzel mossuk át, ha pedig zsírosabb húsról van szó, akkor langyos vízzel. Ahhoz, hogy a tápanyagokat a legnagyobb mennyiségben meg tudja őrizni, az áztatási folyamatot semmiképpen sem húzzuk el, különben az értékes tápanyagok kioldódnak.
Mennyi húst ajánlott fogyasztanunk?
Naponta 10-20 dkg hús elfogyasztása számít egészségesnek. Aktív fizikai munkát végzők és kismamák esetén a megfelelő mennyiségre különösen érdemes odafigyelni. A hús minden korosztály számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírt tartalmaz. Bizonyos esetekben, átmenetileg elkerülhető a hús fogyasztása (például diéta), vagy orvosi utasításra.
Mit tartalmaz a hús ?
Egy igazi B-vitamin bombáról beszélhetünk. B1-, B2-, B6-, és B12-vitamin is megtalálható benne. Továbbá A- és D-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok terén is kiemelkedő: ugyanis vas, mangán, szelén, réz, cink jelen van a húsban.
Ízesítés: miért jó?
Pácolás, fűszerezés: a bepácolt húsok az ízharmónián túl azért is fontosak, mert a húsban lévő rákkeltő anyagok keletkezését majdnem 90%-ban csökkenti a borban történő pácolás. A pácolás mennyisége függ a hús fajtájától és minőségétől is. Ha úgy döntünk, hogy sörrel végezzük a folyamatot, akkor ahhoz körülbelül 4 óra szükséges, boros eljárás során pedig megközelítőleg 6 óra.
Ha fűszerekkel szórjuk meg a sertéshúst, a fűszerben lévő anyagok 40%-ban csökkentik a rákkeltőanyagok keletkezését. A gyógynövények egy része kiváló fűszer lehet, melyek a káros vegyületeket eltávolítja a húsból.
Csak mértékkel
A hús fogyasztásánál oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségben juttassuk be a szervezetünkbe. Akik rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztanak húst, azoknál olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például a magas vérnyomás, a koleszterinszint növekedése, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, esetleg csontritkulás.
A hús az öt alap élelmünk közé tartozik, a gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, és gyümölcsök együttes fogyasztására érdemes koncentrálnunk.