Lifestyle

Boldog születésnapot, forint! 76 éves lett a magyar valuta - íme 6 érdekesség, amit kevesen tudnak hazánk fizetőeszközéről

Augusztus elsején ünnepeljük a forint bevezetésének 76. évfordulóját. 1946-ban a pengő leváltásával került forgalomba az új fizetőeszköz, amely azóta is rendszeresen megújuló formában áll rendelkezésünkre, a készpénzforgalom eszközeként. Az évek hosszú sora alatt számos változás és esemény formálta a forint történelmét, melyek eddig talán nem ismert érdekességeket kínálnak.

Boldog szülinapot forint!

A forint megnevezés nem az újkorból eredeztethető, hanem már az 1200-as években is használták. Igaz, ekkor még csak a Firenzében vert aranyérméket illeték forint megnevezéssel, mely az érmék hátlapján szereplő liliom, olaszul friorino d’oro, latinul florenus megnevezések módosított alakjából származik. Az első magyar arany forint kibocsátása az 1300-as évekre, Károly Róbert uralkodásához köthető. Reformjai révén fellendült a nemesfém bányászat az országban, ami lehetőséget adott egy nagy tisztaságú aranyérme kibocsátásához, amelynek értéke a firenzei aranyforinttal és velencei dukáttal vetekedett.

Az évszázadok során a magyar fizetőeszköz több alkalommal váltott formát, a ma használt forint 1946-ban a pengő helyét vette át újra és azóta is hivatalos valutánkként szolgál. Az elmúlt 76 év számos változást, megújulást és történelmi eseményt tartogatott a forint számára, melyek közül válogatott érdekességekkel készültünk az évforduló tiszteletére.

Az érdekességekért kattints a galériára!

Fillérek közt is a legkisebb – a lyukas kétfilléres A fillér ma is hivatalos váltópénz, a forint egy század része. Forgalomban ugyan ma már nincs, de a pénzügyi szektor még digitálisan nyilvántartja a tranzakciók során. A fillér érmék közül igazi különlegesség a kétfilléres volt. Egyrészt ez volt a forint pénzrendszer legkisebb értékű címlete, másrészt egyedülálló formában, lyukas kivitelben készült. 1950-től évente több mint 24 millió darabot vertek belőle. Csökkenő példányszámban egészen 1992-ig állították elő, ekkor már csak tízezres darabszámban. Különleges kialakítása és alacsony értéke miatt másodlagosan csavaralátétként használták, vagy a svájci sapka „villámhárítójára” tűzték.
Kattints a további képekért!

A történelem során sokat köszönhettünk a női feltalálóknak, bár erről sokszor nem is volt tudomásunk – elhoztuk a 6 legforradalmibb újítást.

Forrás: 75 éves a forint – az MNB jubileumi kiadványa

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Dean Cain a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban öltötte magára a legendás szuperhős vörös palástját és testhezálló kék ruháját. Azóta persze több évtized eltelt, és Cain is...
Sztárok
A bulvármédia korábban azt sugallta, hogy a népszerű műsorvezetők a színfalak mögött szűkölve utálják egymást, de vajon van egyáltalán valóságalapja ennek a merész feltételezésnek?
Lifestyle