Lifestyle

7 válasz arra, hogy: „Nem akarok oviba menni!”

Sokat gondolok most rátok, kedves beszoktatós szülők! Látlak benneteket reggelente szembejönni, amikor én már az iskola felől jövök visszafelé. Eltelt az első hét. Legtöbbetek oldalán vidáman lengenek a kis cofik, susog a tüllszoknya a gumicsizma fölött. Vannak mélyre húzott siltessapkák, Matchbox a marokban. Akárhogy is telt eddig az első hetetek, vélhetően eljön egy olyan időszak, amikor „Nem akarok menni az ovibaaa!” – toppant, pityereg, durcázik vagy oldaladba bújik az egyméterkéd. Kisóvodás volt az enyém is, amikor összeírtam az alábbiakat erre válaszul. Nekünk bevált.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu.

A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

1.

- Nem akarok oviba menni!

- Értem, de ezt az óvó néninek is mondd el, mert ő már vár rád az oviban!

Amihez nyilván oda kell menni. Odamentünk, mint előző reggel, és berohant, amint meglátta a többieket, mert elfelejtette, mit is akart, vagy épp nem akart reggel.

2.

- Nem akarok oviba menni!

- Jó, megértem – szünet. – Tegnap mivel is játszottál az oviban? Azzal a csuklós busszal? Itthon nincs is olyan...

Vágykeltés. Úgy segíthetünk feleleveníteni a jó élményeket, hogy hülyeségeket kérdezünk. Imádnak javítani! Például: „Ez az a csuklós busz, aminek három kerék van a tetején, és fordítva is lehet tolni? Ugye, az ovis kisvasút a falon fut? – „Anyaaaa, neeem, a csuklós busznak alul vannak csak kerekei!” – aztán felnevetett: hogy is gondolhatok ekkora hülyeséget, még hogy a falon megy a vonat! Oldódott az ellenérzés, elillant a feszültség.

3.

- Nem akarok oviba menni!

- Megértelek! És arra emlékszel, hogy pénteken sem akartál?

A belátására próbálok hatni, meg arra a tapasztalatra, hogy egyszer már sikerült felülkerekednie önmagán, és jól érezte magát.

- Micsoda nagyfiús dolog volt az!

óvoda séta család anya kisfiú gyerek sárga esőkabát csizma

4.

- Nem akarok oviba menni!

- Miért nem? Mi nem volt jó az oviban?

Bele merek menni, mert elfogadható az ellenérzése is. Kimondhatja, ami nem tetszik neki. Aztán összeszedhetjük azokat is, amik meg igen. Sorolom a reggel menetét: kinyitom a kaput, lecsipogtatja a menzakártyáját, utána segítek átöltözni, bemegy a csoportba, mi is jön azután? Én nem is tudom! Adott a lehetőség, hogy ő maga mondhassa, amit már tud. Ez önbizalmat ad neki, így erősíti a biztonságérzetét. Elvégre az ovi az ő dolga.

5.

- Nem akarok oviba menni!

- Teljesen megértelek. Én sem akarok kikelni az ágyból. Reggelit sincs kedvem csinálni neked, se pisilni! – itt már kuncog rajtam. – Te meg legóznál, ugye?

Kimondani azt, amire éppen vágyunk ahelyett, amit csinálnunk kellene, ez még a mi, felnőtt lelkünkön is könnyít. Mi lehet annál megnyugtatóbb az egy méterről ránk szegeződő szempárnak, hogy anya se „hisztizik” egy ilyen helyzettől? Hanem megmutatja neki, hogyan lehet túllépni rajta: leginkább kézen fogva.

- Ha kihúzol az ágyból, máris könnyebb lesz nekem, köszi! Aztán kihúzlak én is, jó?

Egymást noszogatva, húzva-vonva csak eljutunk a bejáratig! Futóbringával, hátiputizva, de ha anya megint nem akarna menni, akkor muszáj lesz eltolni őt az oviig...

6.

- Nem akarok oviba menni!

- Sajnos én nem mehetek helyetted. Pedig elmennék! De tudod, hogy csak kik mehetnek oviba? – értetlenül feltekint. – Csak az óvodások. Bölcsisek nem. Iskolások sem. És felnőttek sem.

Ezt lehet cizellálni. Végigvettük a teljes rokonságot, hogy ki nem mehet az oviba, és kiderült, hogy csak két ovis van az egész nagycsaládban, közülük ő az egyik.

7.

- Nem akarok oviba menni!

- Szerintem a kiskutyád sem. Nézz csak rá, milyen arcot vág!

A szerepjátékban átvezetik az érzelmeiket a játékszerre. Így már nem is ő fél az ovitól, hanem a kutyuska, akit együtt vigasztalunk meg. Megható visszahallani azokat a mondatokat tőle, amelyekkel én szoktam pátyolgatni, miközben vékony kis karjára fekteti a kutyust. Azt már kevésbé, amikor éppen veszekedik vele...

A fenti példák mindegyike olyan helyzetekre válasz, amikor nem szívet roppantó érzelmek bújnak mögötte, hanem pillanatnyi hangulat, kíváncsiság, hogy anya mit reagál, és némi dac, hogy azért se. Amikor egyre jobban menetel bele a csőbe: „nem, nem, nem!” A határok empatikus kijelölésével sikerülni fog az óvoda felé terelgetni.

És végül, de nem utolsósorban: lehet olyan is, amikor tényleg nem bír óvodába menni. Amikor látni a kis arcán, hogy meg fog betegedni, ha másképp nem kap pihenőt, anyát vagy apát, nyugalmat, otthont. Akkor ér azt válaszolni, hogy „oké, ma itthon maradunk”. Nem kell neki nagy feneket keríteni, sem megígértetni vele, hogy „jó, most az egyszer, de legközelebb már nem lesz ilyen!” – mert ez nem olyasmi, amit meg tudna ígérni egy hároméves, se egy négy. Ma így döntöttünk, ez a mi szülői felelősségünk és szabadságunk. Nem kell félni, holnap új nap lesz, új hangulat, új gondolat. Még az elején vagyunk, most bővítjük a kis életét egy újabb színtérrel, ami időbe telik.

Ha úgy érzed, hogy egyiket választ sem tudod őszintén kimondani, túl sok félelem és aggodalom kavarog benned, össze vagy zavarodva az első hét eseményeitől, amik nem éppen úgy történtek, ahogy készültetek rá, akkor szeretettel ajánlok konzultációs lehetőséget online, aminek keretében kommunikációs és mentálhigiénés tanácsadó szakember, „Peaceful Parenting” oktatóként leszek segítségedre abban, hogy rátalálj a saját megoldásotokra. Részleteket megtalálod a Kapcsolódó Körök oldalon!

A szeptember új korszakot nyit sok család életében. Az óvodák folyosóit ellepik az újdonsült ovisok kezébe kapaszkodó szülők. Nem könnyű az elengedés, főleg elsőre nem az. Annyi kétség tolonghat bennünk a csoportszoba küszöbén! „Ha valaki csúnyán viselkedne veled, szólj az óvó néninek!” „Majd odabújhatsz hozzá, ha hiányzom!” „Biztos lesznek új barátaid!” „Ne beszélj csúnyán az oviban!” „Ne vedd ki más kezéből a játékot, mint a játszón...!” – soroljuk az intelmeinket, tanácsainkat. Bárcsak egy pillanat alatt megbizonyosodhatnánk arról, hogy elég volt mindaz, amire eddig tanítgattuk! – pedig a java még hátra van.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.
Lifestyle
Ennyire hatékony és sokoldalú ital nem igen van, szóval érdemes már most raktároznod belőlük, hogy mindig kéznél legyenek!
Lifestyle
Az Ikrek óriási terhektől szabadul ma meg. Napi horoszkóp!