5 híres nő, aki harcolt a szebb jövőért és történelmet írt

Legyen szó tudósokról, aktivistákról, politikusokról vagy felfedezőkről, a nők többször is megmutatták, hogy elég erősek ahhoz, hogy megváltoztassák a világot. A női jogokért folytatott küzdelemtől a vezető tudományos felfedezésekig ezek az inspiráló nők tagadhatatlanul jobbá tették a világot. Ismered őket?

Marie Curie

Marie Curie talán a történelem egyik leghíresebb női alakja, ugyanis a lengyel fizikus, kémikus tudományos áttöréseinek köszönhető, hogy munkája nemcsak a fizika és kémia bevett elméleteit változtatta meg, de a társadalmi konvenciókra is óriási hatással volt. Ahhoz, hogy udományos pályafutásában, mint nő előre tudjon jutni, sok akadályt kellett legyőznie nemcsak a saját, de befogadó hazájában is. Az úgynevezett elektrométer használata közben a fizikus felfedezte, hogy az uránsugárzás az urán kísérleti mintadarabját körülvevő légtérben elektromos áramvezetést okoz. Felfedezésének első eredménye az volt, hogy az urán aktivitása a jelenlévő urán mennyiségétől függ. Kimutatta, hogy a sugárzás nem a molekulák egymásra hatásának eredménye, hanem magukból az atomokból erednek. Ez később megnyitotta az utat az új és hatékony rákkezelések előtt, amelyeket ma is használnak. Curie volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, és ő volt az első, akinek munkásságát kettővel is jutalmazták. Curie különböző módszereket dolgozott ki a radioaktív izotópok elkülönítésére, és két új elemet fedezett fel: a rádiumot és a polóniumot. Marie a legkisebb elővigyázat nélkül dolgozott a radioaktív anyagokkal. Kezén rádium okozta égésnyomok voltak láthatóak.

Emmeline Pankhurst

Emmeline Pankhurst brit radikális politikus, női választójogi harcos volt. Leginkább arról ismert, hogy igyekezett kiharcolni a nőknek is a választójogot. 1903-ban Pankhurst megalapította a Nők Társadalmi és Politikai Unióját, amely harcias taktikával demonstrált a nők választójogáért. A női aktivistát 13 alkalommal börtönözték be, de soha nem adta fel a harcot. A Parlament 1918-ban korlátozott választójogot biztosított a brit nőknek; de sajnos Pankhurst közvetlenül azelőtt halt meg, hogy a nők 1928-ban végre teljes szavazati jogot kaptak volna. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

  • 1
  • 2