116 éve született József Attila - 5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál róla

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. A költőről első kézből olyan érdekes információkat tudhattunk meg, amelyeket az irodalomkönyvek általában egyáltalán nem említenek.

Április 11.

A magyar költészet napja alkalmából összeszedtünk öt elképesztő érdekességet József Attiláról. Íme!

1. József Attila annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb magyar költőként tartjuk számon, kettest kapott a magyar érettségijére. Számos iskolát megjárt, majd végül a Werbőczy Gimnáziumban sikerült átmennie a vizsgán egy elégségessel. Pintér Jenő tankerületi főigazgató volt a vizsgáztatója, aki szó szerint 'megszánta' a fiatal diákot.

2. József Attila édesapja elhagyta a családját, így édesanyja sok küzdelem árán tudta felnevelni gyermekeit. 1910 februárjában úgy döntött, hogy két kisebb gyermekét, Etelt és Attilát a Gyermekvédő Liga gondjaira bízza. Így került a kis Attila testvérével együtt Öcsödre, nevelőszülőkhöz. 'Új családja' nem volt hajlandó Attilának szólítani a költőt, így Pistának hívták.

3. József Attila nővérével, József Etelkával került nevelőszülőkhöz, aki 2004-ben, 101 évesen hunyt el. Ő volt József Attila hagyatékának gondozója, 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

  • 1
  • 2