21 titok a magyar irodalom kiemelkedő alakjairól - Ezt muszáj elolvasnod!

Gyermekként az iskolapadban görnyedve kicsit sem kötött le bennünket a híres magyar költők és írók munkássága. Felnőttként persze rájövünk, hogy az irodalomtanárunk által egekig magasztalt személyek ugyanolyan emberek voltak, mint mi. Ők is szerettek, csaltak, szenvedtek, harcoltak, bántottak másokat és bántották őket is. Ebben a fényben megvilágítva még hitelesebb képet kapunk a műveik mögött rejtőző gondolatokról és érzésekről, így közelebb érezhetjük magunkat irományaikhoz. Cikkünkben olyan tényeket gyűjtöttünk egy csokorba, amelyeket nem hangoztatnak a tankönyvek.

Juhász Gyula

Juhász Gyula az 54. születésnapján követett el öngyilkosságot.

Arany János

Arany Jánost az egyik legszemérmesebb költőnkként tartjuk számon, ám rengeteg erotikus tartalmú költeményt is alkotott, de ezek sosem kerültek napvilágra.

Bródy Sándor

Bródy Sándor egy pofonnak köszönhette, hogy megismerte a mesterét, Jókai Mórt.

Móra Ferenc

Móra Ferenc 1932 nyarán Balatonföldvárra utazott, hogy megírja Aranykoporsó című regényét. Egy nap sétálni indult, itt találkozott Kalmár Ilonával. A betegeskedő, nagypapakorú író és a házasság előtt álló menyasszony néhány nap múlva már szerelmes viszonyt folytatott, ami másfél évig, Móra haláláig tartott.

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor 19 évesen, álnéven, Pönögei Kis Pálként mutatkozott be Vörösmarty Mihálynak, hogy őszinte véleményt kaphasson verseiről.

Illyés Gyula

Illyés Gyula már akkor beleszeretett Kozmutza Flórába, mikor még nem is látta, csak a hangját hallotta.

Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc egyik levele Szemere Pálhoz a következőképpen zárult: „Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.”

Fotók: kids.britannica.com, drot.eu, network.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!