Nem késtél el az új évi fogadalmakkal: íme 2021-re 21 fogadalom a bolygónkért

A környezetvédelem még mindig a top témák közé tartozik, nem is csoda, hiszen bolygónk védelme egyformán fontos mindenkinek. Ráadásul nagy dolgokat sem kell tennünk, hogy elindítsuk (vagy éppen folytassuk) a változást. Az új esztendő sokakban felveti, hogy milyen szokásokat vegyen fel vagy tegyen le. Most ahhoz adunk néhány tippet, miket érdemes megfogadnod ahhoz, hogy globálisan is jót tegyél!

Így néz ki egy átlagos háztartás

Az egyéni karbonlábnyom legnagyobb része a szállítmányozásból, háztartási fogyasztásból és az élelmiszerfogyasztásból ered, a termék vagy szolgáltatás gyártásából, használatából és élettartamának végéből eredő üvegházhatású gázkibocsátást jelenti. Az ekkor kiáramló gázok (szén-dioxid, metán, fluor tartalmú gázok) pedig mind felelősek a globális felmelegedésért. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, egyéni karbonlábnyomunk 2050-re nem lehetne több mint 1,87 tonna átlagosan évente. Összehasonlításképpen, jelenleg a magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 5,7 tonna szén-dioxid egyenérték/fő.

Csak elkezdeni nehéz

A mindennapos változtatásokat egyén szintjén kell elkezdenünk és szokássá alakítanunk, valamint közvetlen környezetünket is ebbe az irányba terelnünk, hogy idővel megfelelő hatást érhessünk el a bolygó és saját magunk érdekében. Már nagyon egyszerű – legtöbbször csupán némi odafigyelést igénylő – dologgal is ellensúlyozhatjuk az egyre növekvő klímaválságot és megóvhatjuk a Földet. Talán a legalapvetőbb dolgokkal mindenki tisztában van, például hogyan lehet az árammal és a vízzel takarékoskodni. Egyre többen visznek magukkal a bevásárláshoz (ami szintén csak odafigyelés kérdése) többször használható táskákat. De vajon tudjuk-e, hogy mindennapi tisztálkodó- és takarítószereink lecserélése milyen hatással lehet a környezetünkre, vagy az étkezéseink megtervezése?

21 környezetkímélő fogadalom 2021-re

A Procter&Gamble nemrég összeállított egy olyan 21 fogadalmat tartalmazó listát, amelynek tettei mindennapi életünk három területére összpontosítanak: a vízfelhasználásra, az energiafogyasztás és a hulladéktermelés csökkentésére. A saját, vállalati szintjén megtett változtatások és lépések mellett a klímaválság ellensúlyozásának tudatosításában is szerepet vállal és célja, hogy fogyasztói számára folyamatosan környezetterhelést csökkentő megoldásokat kínáljon. Nézzük, mi az a 21 dolog, amivel már ma tehetsz a környezetért!

2. Ruhamosás (x) Rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten. Ezzel vizet és energiát is spórolhatsz, és a megfelelő mosószereknek köszönhetően - mint pl. az Ariel Allin1 mosókapszulák - a ruhák ugyanolyan jól tisztulnak, mint hosszabb programon és magasabb hőfokon, sőt tovább megőrzik minőségüket.

1. Kevesebb víz használata. Válaszd a gyors zuhanyt, kézmosásnál szappanozás után zárd el a csapot, és csak az öblítéshez nyisd meg újra. A fürdés négyszer annyi vizet igényel, mint a zuhanyozás, és a melegvízhasználat energiaigénye a háztartásokban a második legnagyobb.

3. Éljen a mosogatógép! A mosogatógép egyetlen ciklusban kb. 13 liter vizet használ, miközben ugyanannyi edény kézi mosásakor több tucat liter vizet folyatunk el. Már 8 tányér mosogatógépben való mosásával vizet takaríthatunk meg.

4. A víz második élete. A "szürke víz" olyan víz, amelyet már egyszer használtunk. A szennyezettség mértékétől függően különféle módon használható - a virágok öntözésétől, az otthoni takarítástól a WC leöblítéséig.

5. Ételek, amelyek jót tesznek a bolygónak. A növényi eredetű élelmiszertermelés sokkal kevesebb vizet használ fel, mint az állattenyésztés. Például 215 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez, és nagyjából 15 ezer liter egy kilogramm marhahús előállításához.

6. A fény nem szereti a magányt. Kapcsold le a villanyt, ha elhagyod a szobát. A villanykörte újra felkapcsolása egy pillanatra több energiát használ ugyan, de ez csak egy extra másodpercnyi plusz fogyasztást jelent.

7. A LED átveszi a vezetést. A hagyományos izzók LED-re történő cseréje nagyszerű módja az energiatakarékosságnak.

8. Üres konnektor = boldog konnektor. A töltő csatlakoztatott készülék nélkül is fogyaszt áramot, ezért a töltés után érdemes kihúzni. A mobiltelefon töltőjének lecsatlakoztatásával évente annyi energiát spórolunk meg, amivel 8 napig nézhetjük a televíziót.

9. A használt elemeknek külön helye van. A használt akkumulátorok, elemek veszélyes hulladékok, fordíts rá gondot, hogy mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljenek! Az újratölthető elemek jó alternatívák lehetnek.

10. Munka után pihenjen a számítógép is! A számítógép alvó módban is folyamatosan energiát használ - ne hagyd készenléti állapotban, kapcsold ki!

11. Tudatos fűtés. Kapcsold le a fűtést szellőztetés idejére és mielőtt hosszabb időre elmész otthonról! Fűtésszezon előtt ellenőrizd az ablakok szigetelését!

A többi hasznos tippért lapozd át galériánkat!

12. Stop az ételpazarlásnak! A kissé már fonnyadt gyümölcsök továbbra is ehetők, sütéshez, kompótokhoz vagy pürékhez tökéletesen használhatók. A maradékot hasznosabb komposztálni, ha lehetőségünk adódik rá.
Kattints a további képekért!

Források:
https://www.nytimes.com/guides/year-of-living-better/how-to-reduce-your-...
https://blogs.ei.columbia.edu/2018/12/27/35-ways-reduce-carbon-footprint...
https://szenlabnyom.hu/atlagos-egyeni-karbonlabnyom-orszagonkent/
Eurostat 2018: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_stat...(6.2%20%25).
Eurostat 2017: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190620-1
Európai Környezetvédelmi Ügynökség: https://www.eea.europa.eu/publications/92-826-5409-5/page036new.html#:~:...(see%20Chapter%2013).
http://www.jos.hu/down/0016/9_fejezet.pdf
https://amp.abc.net.au/article/12545906?fbclid=IwAR1JDSpye89v4ClaBZjbIBZ...

Oldalak

Szólj hozzá Te is!