Lifestyle

Négyórás magyarvizsgával és speciális szabályokkal indul az idei érettségi szezon

72 303 végzős középiskolás tesz érettségi vizsgát idén, őket leszámítva 39 447-en tesznek vizsgát legalább egy tantárgyból. A középiskolások 173 digitális oktatással töltött tanítási nap után mérettetik meg magukat.

Kezdődik a tavaszi érettségi szezon

Ma reggel országszerte kezdetét veszik az írásbeli érettségi vizsgák, mégpedig a koronavírus-járvány miatti speciális szabályok betartásával. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból tesznek vizsgát az érintettek. Középszinten 71 ezren, emelt szinten kétezren mérettetik meg magukat - adta hírül az MTI.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egyre több az internetes bűnöző, akik ugye nem csak az OTP Bank nevében telefonálgatnak. Most egy nyugdíjast túlságosan is könnyű volt behúzni a csőbe.
Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.